A laboratóriumi talajvizsgálatok célja és szükségessége

A régi szakemberek emlékeznek arra az időre, amikor kötelező volt minden gazdaságban az agrokémiai talajvizsgálat, az alapján tervezték be minden konkrét parcellára a kellő mennyiségű különböző műtrágyákat, egyszóval tudományos alapon használták abban az időben a talajtápokat. Sajnos ez a világ már elmúlt, a kollektív gazdaságok széthullottak, azért ezeket a munkálatokat minden gazdának saját magának kell elvégezni.

Amit a gyakorlat bizonyít, ezzel a nagyon fontos problémával kevés gazda foglalkozik. Nézzünk szét a szomszédainknál: Magyarországon, Szlovákiában minden megyében speciális agrokémiai laboratóriumok működnek, ahol rendszeresen vizsgálják a talaj minőségi mutatóit. Nálunk az utóbbi 25-30 évben lényegében ezzel a kérdéssel nem foglalkozik senki. A régi időben nálunk is voltak ilyen agrokémiai laboratóriumok, amelyek időben elvégezték a talaj vizsgálatait és konkrét javaslatokat adtak a termelőnek, mikor, mennyi és milyen műtrágyát használjanak.

Szűkített talajvizsgálat – pH (KCl) és pH (H2O), humusztartalom, KA (Arany-féle kötöttség), vízoldható összes só, szénsavas mésztartalom (CaCO3), nitrát-nitrit nitrogén tartalom, foszfor tartalom (P2O5), kálium tartalom (K2O).

Bővített talajvizsgálat – pH (KCl) és pH (H2O), humusztartalom, KA (Arany-féle kötöttség), vízoldható összes só, szénsavas mésztartalom (CaCO3), nitrát-nitrit nitrogén tartalom, foszfor tartalom (P2O5), kálium tartalom (K2O), nátrium (Na), magnézium (Mg) szulfát-kén (SO4-S), mangán (Mn), cink (Zn), réz (Cu).

Gyümölcsösök telepítéséhez szükséges talajvizsgálatok – pH (KCl) és pH (H2O), humusztartalom, KA (Arany-féle kötöttség), vízoldható összes só, szénsavas mésztartalom (CaCO3), nitrát-nitrit nitrogén tartalom, foszfor tartalom (P2O5), kálium tartalom (K2O), nátrium (Na), magnézium (Mg) szulfát-kén (SO4-S), mangán (Mn), cink (Zn), réz (Cu), hidrolitos aciditás /szódalúgosság.

Ahhoz, hogy helyesen legyen elvégezve a talajvizsgálat, 1 hektáron 5-10 különböző helyről 20-25 cm mélységben mintákat vesznek, amelyeket gondosan összekevernek és 1-2 kg-ot eljuttatnak a laboratóriumba.

Hírdetés

A talajvizsgálatok alapján minden parcellára pontos adatot fognak kapni, hogy milyen és mennyi műtrágyát kell használni külön kultúrák szerint.

Aki hatékonyan és jövedelmezően szeretne foglalkozni fóliában való termesztéssel, annak kötelező elvégezni minden évben a talajvizsgálatot, hisz csak ennek alapján tudjuk helyesen használni a műtrágyákat és más termésnövelő szereket.

Mivel nálunk a konkrét laboratóriumokat felszámolták, szeretnék a kedves termelőknek segíteni a jövőben. Újfehértón van egy laboratórium, ahol ilyen talajvizsgálatokat is végeznek és nagyon szívesen segítenek nekünk, hogy időben el tudjuk végezni a talajvizsgálatokat. Ez alapján konkrét javaslatokat is adnak.

Akik a jövőben szeretnének gyümölcsöst telepíteni, azoknak különösen fontos a talajvizsgálat.

Akit ez a téma érdekelne, nyugodtan hívhat telefonon és akkor még részletesebb információt is tudunk adni erről. Elérhetőségem: 0503723469 és 0975166318.

Novák András, a Terra Dei  szaktanácsadója


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »