A kutatások irányítását az MTA zárja kalodába!

Szó sincs arról, amit Lovász László az MTA elnöke és egyes akadémikusok állítanak!

Hazánkban 1983-ban 1274 szervezeti egységben 169 kutató-fejlesztő intézetben, 918 egyetemi és főiskolai tanszéken, 207 vállaltnál és 80 egyéb kutatóhelyen folytattak kutató-fejlesztő tevékenységet.

Az 1963-ban magalakult Magyar Villamos Művek Tröszt és vállalatainál nem folyt önálló kutatás, de minden megtermelt kilowattóra villamos energia után 2 fillér került a K+F alapba. Az összegyűlt alap minden évben a TRÖSZT központ és vállalatai tevékenységéhez szükséges szakterületek vezetői között felosztásra került.

A szakterület vezetője egy személyben volt felelőse a rábízott K+F fejlesztési alap felhasználásának.

A Magyar Tudományos Akadémia önkormányzati elven alapuló, jogi személyként működő köztestület. Köztestületként a tudomány művelésével, támogatásával és képviseletével kapcsolatos közfeladatokat lát el. Az önkormányzatiság elve szerint a képviselő- testület bizottságának, vagy hivatalának, nincs saját hatásköre.

Hírdetés

Ezzel a megállapítással összhangban fogalmaz az Akadémiáról szóló 1994. évi XL. törvény. A törvény 3.§ -ban a következő áll az Akadémia feladatáról:

Tv.3.§
(1) Az Akadémia joga és kötelezettsége, hogy
a) támogassa a tudományok művelését és a tudományos kutatások végzését; támogassa a tudományos könyv- és folyóirat kiadást;
b) őrködjék a tudományos közélet tisztaságán, a tudományos kutatás és véleménynyilvánítás szabadságán;
c) rendszeresen értékelje a tudományos kutatás eredményeit, szorgalmazza és segítse azok közzétételét, terjesztését és felhasználását;
d) feladatainak megfelelő körben képviselje a magyar tudományt a hazai közéletben és a nemzetközi tudományos fórumokon.

A Törvényhozó fenti akaratát erősíti meg az Akadémia Alapszabályának 1. § (1) bekezdése: (1) Az Akadémia olyan köztestület, amelynek fő feladata a tudomány művelése, a tudomány eredményeinek terjesztése, a kutatások támogatása, elősegítése. Az Akadémia véleményt nyilvánít a hazai tudomány és a társadalmi élet alapvető kérdéseiben.

Az Akadémiának, tehát kötelessége a tudományos kutatások eredményeit értékelni és a társadalmi élet alapvető kérdésiben véleményt nyilvánítani.

A gyakorlat nem ez! Ezen kíván változtatni Palkovics László miniszter.


Forrás:realzoldek.hu
Tovább a cikkre »