A Kurultaj egyet jelent az ünneppel és a közös hagyományokkal

A Kurultaj egyet jelent az ünneppel és a közös hagyományokkal

A Magyar Turán Szövetség idén augusztus 12-13-14-én rendezi meg Bugacon immár hetedik alkalommal a Kurultajt. Ezen a Magyar Törzsi Gyűlésen kerül sor először a Lovasíjász Világkupára. Erről és számos fontos részletről tájékoztatta a sajtót Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a térség országgyűlési képviselője, a Lakitelek Népfőiskola vezetője, a Nemzeti Fórum elnöke, a Kurultaj és az Ősök Napja fővédnöke, Bíró András Zsolt antropológus, humánbiológus, a Magyar-Turán Közhasznú Alapítvány elnöke, a Kurultaj főszervezője, Szabó László,  Bugac polgármestere és Nagy László médiakoordinátor.

A hun-türk tudatú népek legnagyobb találkozóját – a járvány okozta szünet miatt az eddigieknél is nagyobb várakozás és szervezés előzi meg. 27 nemzet küldöttsége vesz részt az eseményen, amely – mint Lezsák Sándor elmondta – augusztus 11-én Kirgiz Nappal kezdődik. (A sajtótájékoztatóra – a közlekedési nehézségek miatt – kis késéssel megérkezett a kirgiz nagykövet is.)

A nyitónapon, augusztus 12-én 250 vendéget fogadnak a Parlamentben, az esti ünnepi vacsorát Bugacon 300 főre készíti a település vendégszerető lakossága – saját erőből, hangsúlyozta Szabó László polgármester, mert Bugac számára a Kurultaj egyet jelent az ünneppel és a közös hagyományokkal.

Bár a hun-türk tudatú népekkel kapcsolatban főként a távolról érkezőkre gondolunk, de a Kurultajon részt vesznek a Kárpát-medencében élők is. Az Ősök Napja rendezvényein eddig bemutatkozott Erdély és a Délvidék, de a következőre Felvidék készül, mint ahogy valamennyien már az előkészítő munkákba is bekapcsolódnak.

Az ünnepélyes megnyitó a seregszemlével és a nagy nomád vonulással augusztus 13-án, szombaton lesz, beszédet Kövér László házelnök mond. A rendezvény ötven önálló programelemet tartalmaz, amelynek éppen úgy részei a küzdőtéren zajló harcijátékok, lovassport versenyek, hun-, avar- és honfoglaláskori viseletek, fegyverzetek bemutatója, mint az Attila sátrában látható kiállítás. A 26 m átmérőjű jurta ad helyt a tudományos előadásoknak, amelyek közül Bíró András Zsolt antropológusként az év legnagyobb magyar őstörténettel foglalkozó nemzetközi fórumára hívta fel a figyelmet.

Hírdetés

Ami különbözik a korábbiaktól, az az idei Kurultaj számos magas rangú vendége, köztük miniszterek, miniszterhelyettesek, például Baghdad Amreyev a Türk Államok Szervezetének elnöke, vagy Necmettin Bilal Erdogan az Ethnosport Világszövetség elnöke, ezért biztonsági okokból némi szigorításra szükség van, például bizonyos tárgyak bevitele a Kurultaj területére korlátozva lesz.

Minderről, de elsősorban a programról részletes tájékoztatás olvasható a www.kurultaj.hu honlapon és a szervezők összefoglalójában ITT.

Érdekességként érdemes megemlíteni, hogy a szervezők zöme a hagyományőrzőkből és a Kárpát-medence minden részéből, főként Bugacról verbuválódott önkéntesekből áll. Professzionális fizetett személyzetet a rendezvény biztosításában és az infrastruktúra ellátásában alkalmaznak.

A Kurultaj jövőképét pedig így összegezik alapítói: a sztyeppei lovasnomád múlttal rendelkező nemzetek összetartozásának és rokonságának erősítése. A Kárpát-medencei magyarság kulturális újraegyesítése, a magyar hagyományok mentén az összetartozás és nemzeti összefogás erősítése, a fiatalság hazafias és sport tevékenységek általi nevelése, képzése.

(Cservenka Judit/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »