A Kúria szerint is jogsértők a kormány migránsozó plakátjai

A Kúria szerint is jogsértők a kormány migránsozó plakátjai

A kormány nem rendelkezik a szólás- és véleménynyilvánítás szabadságának alaptörvényben garantált alapjogával, hiszen az az egyéneket védi az állammal szemben; az állami szerveknek pedig a választási kampányban tartózkodniuk kell attól, hogy beavatkozzanak a pártok versengésébe – mondta ki a Kúria a kabinet által fizetett, tömött sorban érkező bevándorlókat ábrázoló, „Stop” feliratú plakátokról szóló végzésében. 

Hírdetés

A legfőbb bírói fórum Szél Bernadett, az LMP társelnöke beadványára megváltoztatta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) korábbi határozatát, és kimondta: „Magyarország kormánya megsértette a pártok közötti esélyegyenlőséget”, mivel a plakátokkal a Fidesz–KDNP kampányát erősíti. A Kúria eltiltotta a kormányt a további jogsértéstől, vagyis az ilyen plakátok kihelyezésétől.

A Kúria szerint a kormánynak tájékoztatási kötelezettsége van, nem véleménynyilvánítási joga, és kampányidőszakban is végezhet tájékoztatási tevékenységet – ha az a „feladatainak megfelelő ellátásához szükséges”. Ennek feltétele azonban, hogy a tájékoztatásnak legyen „a választási kampánytól független, objektív indoka”. A tájékoztatás módját pedig úgy kell meghatározni, hogy „a választási kampányt a lehető legkevésbé érintse, az esélyegyenlőséget ne sértse”.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »