A kurdok felhagytak a hadsereg kezén lévő városrész ostromával

A kurdok felhagytak a hadsereg kezén lévő városrész ostromával

A Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd milíciaszövetség harcosai kedden feloldották két, a szíriai katonák kezén lévő északkelet-szíriai városrész három hete tartó ostromát.

A szíriai katonák és az SDF megállapodása értelmében megnyitották a Haszake szíriai kormány által uralt belvárosa felé vezető utakat és a milícia eltávolította a húsz napja tartó ostrom alatt létesített barikádokat.

Szíriai tisztségviselők szerint az SDF ismét beengedett élelmiszert és üzemanyagot szállító teherautókat Kamisli városának két kerületébe, amelyeket több napra elszigeteltek.

“Lépések indultak a milíciák ostromának feloldására… és reméljük, hogy ez mindkét városban folytatódni fog” – jelentette ki Gasszán Halíl, Haszake kormányzója a SANA állami hírügynökségnek nyilatkozva.

A két legnagyobb északkelet-szíriai város kerületeinek többsége az SDF kezén van mióta a szíriai hadsereg átengedte az ellenőrzést még háború kezdetén. Amerikai hátszéllel az SDF az utóbbi években megszállta Szíria északkeleti felének nagy részét, ahol az ország olajtermelésének és gabonatermesztésének jelentős hányada összpontosul.

Hírdetés

A damaszkuszi vezetést támogató Oroszország közvetítésével létrejött egyezség hetek óta tartó feszültségnek vet véget a két városban, ahol napi rendszerességgel voltak tüntetések a kurd városvezetéssel szemben és az SDF számlájára írt halálos kimenetelű összecsapások is történtek, amelyek során kurd milicisták tüzet nyitottak a üntető kormánypárti lakosságra.

Az elmúlt hónapokban egyre nagyobb a feszültség a damaskuszi vezetés és az SDF között. A kurdok nem hajlandóak az általuk ellenőrzött olaj és gabonakészletet felszabadítani az ország többi részének, aminek következtében Szíriában élelmezési problémák vannak. A szakértők humanitárius katasztrófától tartanak, mivel Szíria gabonatartaléke elfogyott és importra kényszerült amit viszont az amerikai vezetés által hozott szankciók akadályozzák.

A háború sújtotta országban emberek milliói élnek áramszolgáltatás és fűtőolaj nélkül, mivel a kurdok nem járulnak hozzá, hogy az országban található olajkutat termelésének arányos elosztják.

Az SDF gerincét alkotó Népvédelmi Egységek (YPG) kurd milícia segít Washingtonnak rátennie a kezét az ország olaj- és gabonatermelésére.

MTI nyomán

Sharing is caring!


Forrás:orientalista.hu
Tovább a cikkre »