A külügy cáfolja,hogy amerikaiakkal dolgoztatta volna ki a biztonsági stratégiát

A külügy cáfolja,hogy amerikaiakkal dolgoztatta volna ki a biztonsági stratégiát

A külügyi tárca visszautasítja azt az állítást, miszerint az új biztonsági stratégiai javaslatot külföldi szakértők dolgozták ki. Erről a Kül- és Európai Ügyek Minisztériumának sajtóosztálya tájékoztatott hétfőn. A tárca nem lát okot arra, miért ne terjeszthetnék a parlament elé a biztonsági stratégiát a jelenlegi formájában.

„A biztonsági stratégia előkészítése és megfogalmazása hosszú távú, inkluzív folyamat volt, amelybe minden szlovák minisztérium, továbbá a titkosszolgálatok, a média, a civil szektor, több szakértő és az összes politikai párt képviselője bekapcsolódott” – áll a tárca közleményében.

Hírdetés

Azt, hogy a stratégiai dokumentumot egy amerikai intézetben dolgozták ki, Jaroslav Paška (SNS), a parlament külügyi bizottságának alelnöke állítja. „A dokumentum, amelyet Lajčák miniszter úr több mint egy éve dolgoztatott ki az amerikai Carnegie Endowment for International Peace washingtoni fiókintézetének elemzőivel, több szempontból is idejétmúlt és idegen a politikai környezetünktől” – jelentette ki Paška.

Az SNS képviselője szerint a stratégiai dokumentum nem veszi figyelembe a változásban lévő biztonsági körülményeket a világban. „Ma már nyilvánvaló a Fehér Ház ambivalens hozzáállása az EU-val való stratégiai együttműködéshez, ez pedig azt bizonyítja, hogy a nemzetbiztonság és a védelem területén Európában és a régióban az eddiginél sokkal inkább a saját képességeinkre, szakértelmünkre, partneri viszonyainkra és kapacitásunkra kell támaszkodnunk” – figyelmeztetett Paška.

A minisztérium állásfoglalása ugyanakkor hangsúlyozza: a stratégiai dokumentum figyelembe veszi a biztonsági környezet és a geopolitikai helyzet jelenlegi állását, valamint meghatározza azokat az intézkedéseket is, amelyek lehetővé teszik a nemzeti érdekek érvényesítését ebben a környezetben. A dokumentumot a tárcaközi egyeztetést követően egyöntetűen jóváhagyta a Biztonsági Tanács és a kormány is, zárul a tárca közleménye.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »