A "különutak" diszkrét bája: Magyarország a hétvégén az EU második legmagasabb átoltottsággal bíró országa lett!

A "különutak" diszkrét bája: Magyarország a hétvégén az EU második legmagasabb átoltottsággal bíró országa lett!

Rövid, szűkszavú közleményben tudatta a Magyar Távirati Iroda a nap folyamán, hogy a mögöttünk hagyott hétvégén az egymilliomodik magyar állampolgár is megkapta a vakcinát. Ez az önmagában is meggyőző szám azonban keveset árul el arról a tényről, hogy a magyar kormány különutas vakcinapolitikája bizony egyértelmű sikernek tekinthető.

„Egymillió embert már beoltottak Magyarországon” – állt az MTI által közreadott hírügynökségi anyag fejlécében, holott azt kellett volna kihangsúlyozni, hogy a világon mindenhol mértékadónak tartott és elsődleges „koronavírusügyi” adatforrásként használt ourworldindata.com-ról kiderül, Magyarország az Európai Unióban a hétvégi kampánnyal gyakorlatilag mindenkit maga mögé utasított.

A kontinentális Európában (a briteket, illetve az ugyan EU-tag, de nagyjából 450 ezres összlakossággal rendelkező Máltát most hagyjuk) mindössze egyetlen ország van, a nem EU-tag Szerbia, amely megelőzi Magyarországot, igaz, jó alaposan. 

Ott száz állampolgárra 24,27 beoltott jut, míg Magyarországon „csak” 13,34. Miközben a magyar ellenzék összeomló oltási programról beszél, Magyarország szép csendben Európa élére ugrott. 

Ha összevetjük a magyar statisztikákat az Uniós tagállamok mutatóival, rögtön világossá válik a nyugati sajtóban oly’ sokat kritizált, „különutasnak” tartott, az Uniós szolidaritásnak (állítólag) ellentmondó stratégia bizony fényesen bevált. Az, hogy a magyar kormány nem várt az Európai Bizottság által előrendelt vakcinák leszállítására, hanem saját hatáskörben maga állt neki az oltóanyag-beszerzésnek,

egyértelmű siker.

Hírdetés

Lehet persze érvelni amellett, a kínai vagy az orosz vakcina nem elég biztonságos, erre azonban egyelőre semmi bizonyíték. Egy másik, gyakran hangoztatott kifogás, hogy, ha valaki az Európai Gyógyszerügynökség által nem engedélyezett vakcinát kap, majd nem részesül azokból, a ma még 100%-ig esetleges előnyökből, amelyet az Unión belül élvezhet az, aki megkapta az oltóanyagot.

 

Most, amikor a járvány harmadik hulláma minden eddiginél erősebben tombol, olvasóink talán egyetértenek velünk abban, teljesen mindegy, hogy a távoli jövő ködében azért nem mehetünk esetleg koncertre, mert amerikai helyett kínai vagy orosz vakcinát kaptunk (ráadásul ez utóbbit hamarosan valószínűleg engedélyezni fogja az EMA is). Arról nem is beszélve, hány sebből vérzik egy ehhez hasonló, diszkriminatív intézkedés.

Csehország példája kiválóan szemlélteti azt is, mi van, ha egy kormányzat váltig ragaszkodik az uniós módszerekhez. A lakosságában és területében Magyarországgal érdemben összevethető cseheknél ugyanis a kormány, hosszú vívódás után, végülis nem élt a felkínált lehetőséggel, nem vásárolt az oroszoktól vakcinát, Andrej Babiš inkább az Izrael asztaláról lepotyogott morzsákból próbált meg csipegetni. 

Nem sok sikerrel!

A csehek Európai sereghajtói közt vannak, 7,75 beoltott jut száz emberre, ez az egyik legrosszabb mutató az egész kontinensen. Nem véletlen, hogy az elmúlt napokban újra felmerült, mégis csak meg kellene egyezniük Moszkvával. „Hibrid hadviselés” ide vagy oda!

Néhány héttel ezelőtt külön cikkben foglalkoztunk azzal, hogy számos nyugat-európai sajtótermék arról írt, az Európai Bizottság kudarca miatt talán érdemes lenne Magyarország példáját követni. Nos, itt az újabb fényes bizonyíték!


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »