A külföldön dolgozókat is megadóztatják Ukrajnában

A külföldön dolgozókat is megadóztatják Ukrajnában

A külföldön dolgozók Ukrajnában kötelesek adót fizetni külföldön keresett fizetésük után.

Azon országok esetében, amelyekkel államközi megállapodást kötöttek,

a kulcs 19,5%-ot tesz ki.

Erről az ukrán állami adóhivatal számolt be – írja a Podrobnosti.ua hírportál.

Ha egy ukrán állampolgár hivatalosan olyan országban dolgozik, amellyel külön kormányközi megállapodást írtak alá, nyilatkozatot kell kitöltenie a regisztráció helye szerinti adóhivatalban.

Ha egy állampolgár nem hivatalosan dolgozott külföldön, és nincs igazolása a megszerzett jövedelemről, ez nem mentesíti őt az Ukrajnában történő jövedelembevallás kötelezettsége alól.

Az adófizetéshez elegendő a külföldről származó jövedelemről szóló hatósági igazolást benyújtani az adónyilatkozathoz. Ezek alapján a szolgálat elemzi a fizetendő személyi jövedelemadó és hadiadó összegét az adótörvénykönyv és a kettős adóztatás elkerüléséről szóló államközi megállapodások normái alapján.

Hírdetés

A vendégmunkásoknak keresetük 19,5%-át kell befizetniük a kincstárba.

Ez az összeg 18%-os személyi jövedelemadóból (SZJA) és 1,5%-os katonai illetékből áll.

Ha az adók összege külföldön kisebb, akkor Ukrajnában meg kell fizetnie a különbözetet, ha ugyanaz akkor semmit nem kell fizetni. De a vagyoni helyzetről és a jövedelemről szóló nyilatkozatot akkor is be kell nyújtani.

Például, ha abban az országban, ahol egy ukrán dolgozik, 10%-os az adókulcs, akkor Ukrajnában a munkavállaló csak a különbözetet fizeti, ami 9,5%.

Ugyanakkor a jövedelem bevallása nem biztosítja a munkaviszony megszerzésének jogát. Arról van szó, hogy a munkaviszonyt a kötelező állami társadalombiztosításhoz fizetett egyszeri járuléktól függően számítják ki a munkáltató által, a munkavállaló vagy az állampolgár által önként.

A jövedelemadó-bevallást május 1-ig kell kitölteni.

Az adófizetés elmulasztása esetén közigazgatási felelősség terheli az illetőt.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »