A külföldön dolgozó ápolónők tudják, milyen az a szomorú karácsony

A külföldön dolgozó ápolónők tudják, milyen az a szomorú karácsony

Becslések szerint nagyjából 40 ezer ápolónő dolgozik leginkább Ausztriában és Németországban. Sokan közülük hosszú hónapokat, éveket töltenek el idősek gondozásával és nagyon gyakran előfordul az is, hogy a karácsonyi ünnepek alatt kell szolgálniuk. 

Amikor a legtöbb család azon dolgozik, hogy együtt legyenek a szeretet ünnepén, ezek a nők kénytelenek hátrahagyni a szeretteiket és azokkal az idősekkel törődnek, akik számítanak rájuk.

Stresszes “élmény”

“Mindhárman – édesanyám és a lányom, aki akkor tíz éves volt – elsírtuk magunkat, amikor szenteste telefonáltunk” – emlékezett vissza első szolgálatban töltött karácsonyára Marta Sýkorová ápolónő. Egy 88 éves idős úrra kellett vigyáznia és bár a család is megpróbált segíteni neki, sőt még ajándékot is kapott, sajnos semmi nem helyettesítette a családot.

Marta 13 évvel ezelőtt ment el külföldre dolgozni, amikor elvált és egyedül maradt a lányával. Bár a szülők próbáltak segíteni, anyagi okok miatt kénytelen volt a távozás mellett dönteni. Németországban, Ausztriában és Svájcban is dolgozott, kétszer karácsonyozott a családjától távol.

Monika Jankovčinová is rossz élménynek és pszichikailag megterhelőnek tartja, ha valakinek külföldön kell maradnia karácsonykor. Neki legtöbbször szerencséje volt, de két-három alkalommal neki is dolgoznia kellett az ünnepek alatt.

Cselédek? 

Szerinte meg kellene érteniük, hogy az ápolónők is a családdal szeretnék tölteni az ünnepeket és jobb lenne, ha a rokonok addig magukhoz vennék az időseket, ha van rá lehetőség. Az elhangzottakat Marta is megerősítette:

Változtatnának az itthoni helyzeten

Mindkét nő hosszú évekig dolgozott ápolóként, de ma már egyikük sem végzi ezt a tevékenységet. Még valami közös bennük – nem tudnak megbékélni a jelenlegi helyzettel és mindent megtesznek azért, hogy ez változzon. Javítanának a szlovákiai idősek gondozásán és a körülményeken, valamint szeretnék elérni, hogy az ápolónők végre hazatérhessenek. Monika Jankovčinová az alapítója és elnöke az Idem natrvalo domov polgári szervezetnek.

A lakosság elöregedése miatt az idősek száma folyamatosan emelkedni fog Szlovákiában, a jelenlegi állapotok pedig aggasztóak: a borzasztó körülmények mellett rengeteg ember jut egy gondozóra. Monika úgy véli, hogy Szlovákia alapja a család, ha a nők pedig külföldre mennek a munka miatt, felborulnak a kapcsolatok,a gyerekek pedig sírnak. Emellett pedig a nálunk élő idősek is megérdemlik a törődést, hiszen egész életükben dolgoztak, adót fizettek, így jogosan követelhetik a minőségi ellátást.

SME
borító: solidcare.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »