A közösségé a Megmaradás Háza (Szatmárnémeti)

A közösségé a Megmaradás Háza (Szatmárnémeti)

Tegnap adták át hivatalosan Szatmárnémetiben a magyar kormány támogatásával (több mint másfél milliárd forintból) felépített közösségi és lelki térként funkcionáló Megmaradás Házát. A háromszintes épületben imatermeket, egy nagyobb, 190 férőhelyes és négy kisebb előadótermet, illetve 160 ember befogadására alkalmas rendezvénytermet alakítottak ki. Az itt megszálló vendégek pedig tíz, egyenként két-két ággyal és saját fürdőszobával rendelkező vendégszobát használhatnak, az ő kényelmüket kávézó és 52 férőhelyes parkoló egyaránt szolgálja.

Az ünnepségen Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes a római katolikus székesegyház mögött kialakított, nagyobbrészt a magyar kormány támogatásával létrehozott épület avatóján hangsúlyozta, ez a létesítmény egyszerre jelenti és jelzi a magyarok kereszténységhez, illetve magyarsághoz való hűségét. A nemzet és a kereszténység nem egymással szemben álló, hanem egymásra mutató valóság, minden nemzetnek, nemzetrésznek és nemzetiségnek pedig az a küldetése, hogy ezt a valóságot megtartsa. A kereszténység és a magyarság összetartozását hangsúlyozva Semjén kijelentette: a Szent István által felépített magyar nemzeten nem fognak az évszázadok, történelmében akkor volt lehetőség gazdagodásra, amikor hűséges volt az államalapító örökségéhez, és akkor torkollott ez katasztrófába, amikor akár jobbra, akár balra lecsúsztunk a Szent István-i útról. Az épület létrehozásához nyújtott magyar kormányzati segítségégre utalva Semjén Zsolt azt mondta, az egyes véleményekkel ellentétben a kabinet nem másokat támogat, hanem önmagunkat támogatjuk, mert az országhatárokon belül és kívül egy nemzet vagyunk. Csak akkor van magyar megmaradás, ha minden nemzetrész megmarad. Ezt kötelessége támogatni a magyar kormánynak.

Hírdetés

Schönberger Jenő szatmári megyéspüspök az eseményen elmondta, a 2500 négyzetméter alapterületű, többfunkciós épületben olyan közösségi tereket hoztak létre, ahol bemutatókat, időszakos kiállításokat, rendezvényeket, valamint lelki foglalkozásokat és előadásokat egyaránt rendezhetnek.

Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti RMDSZ-es polgármestere elmondta, a székesegyház tavalyi rekonstrukcióját követően folytatódik Szatmárnémeti történelmi városközpontjának fejlesztése. Az önkormányzat felújíttatta saját ingatlanjait, folytatja a magánépületek rekonstrukcióját és tervben van a Pannónia Szálló megújítása is. Az eseményen köszöntőt mondott Turós Loránd, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője és Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke is.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »