A közös tanügyi hivatalok szakmai találkozója Ipolyságon

A közös tanügyi hivatalok szakmai találkozója Ipolyságon

A Nyitra megyében működő tanügyi hivatalok szakmai találkozójára került sor Ipolyságon. A kétnapos rendezvényen az iskolaügyet érintő témák, az aktuális változások és tervek kerültek előtérbe. Mint elhangzott, a közös gondolkodás mellett a baráti együttműködés jegyében szervezték a munkaértekezletet.

A nyitrai székhelyű regionális iskolaügyi hivatal alá tartozó közös tanügyi hivatalok munkatársai érkeztek a kétnapos kihelyezett tanácskozásra. Ugyan a hivatalok együttműködnek, ilyen jellegű tanácskozásra eddig nem került sor.

Az április 18-19-én megvalósult szakmai találkozón mintegy tucatnyi közös tanügyi hivatal képviseltette magát. Mások mellett a párkányi, zselízi, lévai, érsekújvári, udvardi, komáromi, gútai, ógyallai hivatal munkatársai érkeztek az Ipoly menti városba.

A szakmai tanácskozás témáit Ingrid Hrnčárová, a regionális iskolaügyi hivatal metodikai szakosztályának vezetője állította össze. Mint a munkaértekezlet kezdetén jelezte,

Köszöntőjében kitért arra is, hogy mennyire fontos a megfelelő kommunikáció és információszerzés a megyei hivatal, a szakminisztérium, valamint az egyes tanügyi hivatalok között. Ezt is erősítik az ilyen jellegű munkaértekezletek.

Szóltak többek között az iskolaügy transzformálásáról, a finanszírozási rendszer változásairól, a Pedagógiai–Pszichológiai Tanácsadó és Prevenciós Központ működéséről. Többek között arra keresték a választ, hogy az egyes közös tanügyi hivatalok miként tudnak együttműködni a központokkal. Ennek az első tapasztalatait vitatták meg a munkaértekezleten, hangsúlyozva a gyerekközpontú szemléletet.

Hírdetés

Az első nap délelőttjén Jozef Porubský, a regionális iskolaügyi hivatal igazgatója vázolta fel a hivatal működését, valamint a leendő finanszírozási változásokról szólt Ján Krtík.

A délután folyamán a tanácsadói központtal való együttműködés lehetőségeit ecsetelték az elsődleges tapasztalatokkal egyetemben. Főleg gyakorlati kérdések merültek fel, melyekkel erősíteni tudják az együttműködést a tanügyi hivatalok és a tanácsadói központok közt.

A pénteki napon a közös tanügyi hivatalok kerültek a középpontba. Kitértek a munkatöltetükre, a megyével folytatott együttműködésre, valamint tevékenységük hatékonyságára.

Mint Révész Angelika, az Ipolysági Városi Hivatal mellett működő közös tanügyi hivatal vezetője portálunknak kifejtette: éves szinten megvalósulnak a képzések, azonban szakmai találkozókra nem került sor.

Mivel a munkaértekezleten zömmel olyan hivatalnokok vettek részt, akik soha nem voltak a városban, a szakmai programok mellett városnézésre és kulturális-gasztronómiai programra is sor került.

A szakmai találkozót a regionális iskolaügyi hivatal és Ipolyság városa közösen szervezte meg.

(Pásztor Péter/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »