A közös cselekvésbe vetett hit erejével – Online imát tartottak az ENSZ-klímacsúcs döntéshozóiért

A közös cselekvésbe vetett hit erejével – Online imát tartottak az ENSZ-klímacsúcs döntéshozóiért

A magyarországi egyházak teremtésvédelmi szervezeteinek meghívására november 30-án hazánk is csatlakozott a világméretű kezdeményezéshez: az online térben ajánlották fel imáikat keresztények az ENSZ éghajlatváltozási konferenciája döntéshozóiért. Székely János püspök, Kondor Péter evangélikus püspök, Khaled A. László metodista szuperintendens, Kodácsy Tamás református lelkész vezették az imát.

A magyarországi egyházak teremtésvédelmi szerveinek és szervezeteinek ökumenikus közössége meghívására csatlakoztak keresztény közösségek a Dubajban tartott ENSZ-klímakonferencia, a COP28 nyitónapján tartott világméretű, az online térben zajló imakezdeményezéshez, melyet azért ajánlottak fel a döntéshozókért, hogy „bátor, elkötelezett döntések szülessenek világunk egyenlőtlenségeinek és fájdalmainak enyhítésére” – fogalmaznak a felhívásban.

Az idén 28. alkalommal megtartott COP-ra november 30. és december 12. között kerül sor az Egyesült Arab Emírségekben, Dubajban. Az ENSZ éghajlati kérdések megvitatására szervezett idei csúcskonferenciájára különösen nagy várakozással tekintenek a szakemberek és a világ állapotáért aggódók: a 2015-ös, Párizsi megállapodás óta megtorpanó folyamatban előrelépéseket várnak.

Az imaórát kezdeményező katolikus hátterű Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesület képviseletében Nemes Csaba azt fogalmazta meg, hogy „történelmi” megállapodásnak kell születnie Dubajban: „Van mit tenni, van remény, és vannak eszközök.” Az online ima résztvevőit Szűcs Boglárka köszöntötte az Ökogyülekezeti Mozgalom nevében.

Botos Barbara klímaügyekért és klímadiplomáciáért felelős utazó nagykövet képviseli Magyarországot a klímakonferencián. Útban Dubaj felé videoüzenetben kapcsolódott az ökumenikus imakezdeményezéshez. Megerősítette: fontos döntéseket várunk a tanácskozásról. Komoly válság előtt áll a világ, a környezet védelme az emberiség védelme, maguknak kell megmentenünk a bolygót. Együtt tudunk megmenekülni, de látni kell, hogy vannak sérülékenyebb országok, akik jobban ki vannak téve a klímaváltozás okozta veszélyeknek. Senkit sem hagyhatunk magára ebben a küzdelemben.

Hírdetés

A klímaválás rendszerszintű válaszokat, globális fellépést igényel a „megkülönböztetett felelősség elve” szerint, hogy néhányan ugyanis többet tudnak tenni, mint mások, s ezek után osztozhatunk a terhekben és az előnyökben. Túlfogyasztásunk miatt elértük fizikai erőforrásokban növekedésünk határait, de szellemi, kulturális és a kreatív együttműködés terén nincsenek előttünk korlátok.  „Összetört a világ. Rosszak a mögöttes gondolatok. Egyedül a hit képes helyreigazítani ezeket a rossz gondolatokat. A vallási közösségekre ezért hatalmas felelősség hárul. Hinnünk kell a közösségi cselekvés erejében, hogy egyéni és közösségi szinten is változásra és változtatásra képes cselekvő testvérek vagyunk” – fogalmazott a magyar delegáció tagja.  

Székely János szombathelyi megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki konferencia Caritas in Veritate Bizottságának elnöke a közös ima bevezető elmélkedésében a vízözön történetének egyik üzenetét értelmezte: A rendezett világ visszahull a káoszba, ha az ember zsarnokává, kizsákmányolójává lesz. Óvni, megőrizni Noé bárkája képes, ahol ember és ember, ember és állat testvérként él, és átmenti az életet. Ferenc pápa a keresztény világ hallatja: minőségi növekedést sürget az egyszerűség, alázat és szolidaritás jegyében.

Az imaóra során váltakozva hangzottak el elmélkedések, szabad és kötött imák; tartottak csendes perceket, és meghallgattak egy énekes imádságot a kaposvári egyházmegyei teremtésvédelmi referens Rangits családtól; továbbá Zlinszky János felolvasott Ferenc pápa Laudato si’ enciklikájából. Khaled A. László, a metodista egyház szuperintendense egyháza szociális hitvallását imádkozta el.  

Bánlaki Zsanett, a Caritas in Veritate Bizottság irodavezetője tájékoztatása szerint több mint ötszázan kapcsolódtak a kezdeményezéshez.

Fotó, illusztráció: COP28; MKPK Caritas in Veritate Bizottsága; Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesület

Trauttwein Éva/Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »