A középkori romok nem állhatnak a beruházás útjába

Bonyhád belvárosát a hatos főúttal összekötő út építése közben egy középkori templom romjait találták meg a régészek. A szakhatóság úgy döntött, a leleteket le kell takarni, az építkezést pedig be lehet fejezni. L. Simon László államtitkár a helyszín megtekintése után azt mondta: a romok nem képeznek túl nagy értéket, ezért nem érdemes azokat bemutatni.

A 14. századi plébániatemplom romjai útépítés közben kerültek elő. Az örökségvédelmi hatóság hozzájárult a beruházás folytatásához. Az alapvető jogok biztosa és a jövő nemzedékek szószólója viszont tiltakozott az ellen, hogy elfedjék a középkori leletet. A Bonyhád belvárosát és a hatos főutat összekötő szakaszt a hónap végéig kellett volna átadni.

„Ez az idő ma már nem tartható. Hogy pontosan mikorra lehet ezt befejezni, azt én még ma nem tudom megmondani, hiszen jelenleg az a szakmai tanácskozás, ami arról szól, hogy milyen módon történik az elfedés, pontosan milyen műszaki tartalommal, annak még nem látjuk a végét” – mondta el Filóné Ferencz Ibolya polgármester.

Hírdetés

A Miniszterelnökség leköszönő államtitkára, aki az előző ciklusban egy ideig a kultúráért felelt, megtekintette a középkori leletet, majd igazat adott a hatóságnak. L. Simon László szerint 6-700 év nem olyan nagy idő, hogy érdemes legyen a romokat feltárni.

„A törvényben rögzített szabályoknak megfelelően az elfedés az egyedüli út jelen pillanatban, hogy megvédjük ezeket a romokat, és azt tudom önöknek mondani, hogy sok száz hasonló vagy ennél jóval nagyobb értéket képviselő régészeti leletünk sok száz évre való megóvása hasonló módon történt meg az ország számos pontján” – fejtette ki L. Simon László.

Az államtitkártól az újságírók nem kérdezhettek, L. Simon László a sajtótájékoztató közepén felállt, és távozott. A kormány 750 millió forintot adott az összekötő út megépítéséhez Bonyhád városának.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »