A közelünkben lehet az Iszlám Állam hídfőállása

Miközben ma egész Európa Franciaországra és Belgiumra koncentrál, sokan megfeledkeznek a Balkánról. Márpedig a kontinensünkön a legtöbb terroristát innen toborozzák, sőt napjainkban Bosznián keresztül áramoltatják az Iszlám Államnak szánt pénzeket.

Bosznia-Hercegovina a negyedik ország abban a sorban, ahonnan a legtöbben csatlakoznak az Iszlám Államhoz (IÁ) a lakosság arányában – írja a szerb Vesti a rendelkezésre álló adatok alapján. Boszniát a sorban csak Jordánia, Tunézia és Szaúd-Arábia előzi meg, az ötödik helyen pedig Koszovót találjuk. További aggodalomra ad okot, hogy Boszniából csak ebben az évben már 92-en csatlakoztak a terrorszervezethez.

Még ingatlanokat is vásároltak

A Nezavisne novine idén májusban számolt be arról, hogy a Maglaj közeli Osve nevű településen az IÁ harcosai ingatlanokat vásároltak. Akkor a boszniai szerb lap emlékeztetett arra, hogy három évvel ezelőtt ugyanitt a vahhabiták építették ki a bázisukat, ezt akkor az Állami Nyomozó és Védelmi Ügynökség is megerősítette.

Ez évben pedig olyan személyek vásároltak földeket a településen, akikről tudni lehet, hogy korábban Szíriában harcoltak az IÁ oldalán. A lap a szarajevói Biztonsági Tanulmányok Központjának igazgatóját is kérdezte az esetről, aki elmondta: óriási fenyegetést jelentenek azok az emberek, akik a külföldi harcmezőkről térnek vissza Boszniába, ezért a biztonsági szolgálatoknak figyelniük kellene ezeket az embereket.

Az osvei telekvásárlásokról a boszniai belbiztonság is tudott: ekkor a lappal azt közölték, hogy figyelemmel kísérik a maglaji területet, és több személyt is arra köteleztek, hogy rendszeresen jelentkezzen a rendőrségen.

Már fenyegetőztek

Hírdetés

Júliusban az IÁ Mi vagyunk az iszlám kalifátus kaszída (egy lírai arab műfaj) címmel egy videóüzenetet tett közzé, melyben bosnyák nyelven jelezték: Szerbia után Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Albánia, Koszovó, Macedónia és Montenegró elfoglalása a céljuk.

A készítők sorra vették a nyugat-balkáni országokat, és mindegyiknek üzentek néhány sorban. „Örüljetek balkániak, jobb napok közelednek, eljönnek hozzátok a muzulmánok, mi vagyunk az iszlám kalifátus” – kezdődik a film, amely Szerbiában az iszlám terjedését, Horvátországban a demokrácia bukását, Montenegróban pedig területfoglalást jövendöl. A készítők végül Barack Obama amerikai elnöknek azt üzenik: „Miénk a győzelem”.

Boszniára is kivetették a csápjaikat

Úgy látszik azonban, hogy a terroristagyanús elemeket mégsem riasztotta el a rendőrségi megfigyelés. E héten a boszniai szerb köztársaság belügyminisztere, Dragan Lukac kijelentette: az IÁ már Boszniára is kivetette a csápjait.

A politikus szerint a korábbi bugojnói, szarajevói és zvorniki támadás a vahhabiták műve volt, a szervezők pedig kapcsolatban állnak az IÁ-val. „Ilyen emberek Bosznia-Hercegovinában is vannak. Információink szerint néhány száz boszniai Szíriában harcol, közülük 40-50-en visszatértek az országba” – mondta Lukac, aki hozzátette: biztos abban, hogy ebből még problémák lesznek. Sőt, a miniszter szerint elegendő információ áll rendelkezésre azokról, akik érintettek a terrorizmusban. Azonban a politikusok mégsem nevezik nevén a terrorizmust, de azokat sem, akik készek arra, hogy ilyen támadásokat hajtsanak végre – mondta.

Lukac további részleteket is elárult: bizonyos boszniai területeken a saját törvényeik szerint élnek az emberek, a rendőrség ide be sem teszi a lábát. Hozzátette: a legutóbbi boszniai terrortámadás óta a rendőrség ellenőrző pontot állított fel Gornja Maoca-nál (ez a boszniai vahhabiták központja), ahol már a be- és kilépést is ellenőrzik a faluból. Azonban ez nem jelenti azt, hogy mindent ellenőrizni tudnak, ami a faluban történik. Így ma Maoca, Osve és Dubnica a vahhabita mozgalom bázisa, a tagjai pedig továbbra is a saját törvénykezésük szerint élnek.

A pénzügyeket is itt intézik

A boszniai dzsihadisták azonban nem korlátozzák az országukra a tevékenységüket. A héten a Daily Star figyelt fel arra, hogy bár Boszniában törvény tiltja a pénzmosást és a terrorizmus finanszírozását, Nyugat-Európából a balkáni országon keresztül támogatják a közel-keleti terroristákat.

Egy férfi ugyanis a Kik Messengeren felfedte nekik: az Egyesült Királyságban az imahelyeken gyűjtik össze a pénzt, amit a MoneyGram nemzetközi pénzküldési szolgáltatással küldenek Boszniába, mivel ez a tranzakció legbiztonságosabb útja. Sőt, már a pénzküldési hálózat felfedése előtt kiderült, hogy az európai számlákról érkező pénzeket nem csupán továbbküldik, hanem a merénylők kiképzésekre fordítják, hogy azután ezek terrorcselekményeket hajtsanak végre.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »