A közeljövőben nem lesz kamatvágás – a nap hírei

A közeljövőben nem lesz kamatvágás – a nap hírei

Több mint 9 százalékkal nőtt a reálkereset augusztusban éves összevetésben. Nem változtatott a 6,5 százalékos alapkamaton a monetáris tanács, és a közeljövőben nem lesz kamatvágás. Ausztriában az Osztrák Néppárt vezetőjét bízza meg kormányalakítással az államfő. Az InfoRádió legfontosabb hírei kedden.

Augusztusban 628 800 forint volt a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 433.100 forint volt az év 8. hónapjában. A bruttó átlagkereset 13,1, a nettó átlagkereset 12,9, a reálkereset pedig 9,4 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.

Nem változtatott a 6,5 százalékos alapkamaton a monetáris tanács, és a kamatfolyosó két szélét sem módosította. A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak. A jegybank megítélése szerint a geopolitikai feszültségek újbóli fokozódása, a változékony pénzügyi piaci folyamatok és az inflációs kilátásokat övező kockázatok a kamatcsökkentés szüneteltetését indokolják. Akár hosszabb távon is maradhat a 6,5 százalékos alapkamat.

Magyarország a 7. helyre lépett előre a washingtoni Tax Foundation elemzőintézet nemzetközi adó-versenyképességi rangsorában – közölte Varga Mihály pénzügyminiszter. Magyarország a listán a nemzetközi adózási környezetben a harmadik, a társasági adókulcsban a negyedik, a magánszemélyek adózása terén pedig az ötödik helyre került.

Rontotta a magyar GDP-növekedésre vonatkozó becslését a Nemzetközi Valutaalap. Az IMF idén 1,5, jövőre 2,9 százalékos növekedéssel számol. A jelentés összeállítói szerint Magyarországon az infláció a tavalyi 17,1 százalék után idén 3,8 százalék, jövőre 3,5 százalék lesz.

Megbüntetett több áramszolgáltatót az energiahivatal, amiért késve válaszoltak a fogyasztói megkeresésekre. Az MVM Démász, az OPUS TITÁSZ és az ELMŰ Hálózati Kft összesen 56 millió forintnyi bírságot kapott. Az MVM Next figyelmeztetést kapott.

Előzetes regisztráció nem lesz, de fokozott biztonsági ellenőrzésre számíthatnak azok, akik részt akarnak venni a Millenáris Parkban tartandó állami rendezvényen a nemzeti ünnepen. A szervezők arra kérik az érdeklődőket, hogy emiatt időben érkezzenek. A Millenáris szabadtéri színpadán az ünnepi műsor és Orbán Viktor miniszterelnök beszéde nyilvános. Az 1956-os forradalomról és szabadságharcról a vezető ellenzéki pártok is megemlékeznek a fővárosban.

Hírdetés

Az 1956-os események legnagyobb tanulsága, hogy a szabadságért érdemes küzdeni – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Műegyetemen tartott ünnepi megemlékezésen. Gulyás Gergely az 1956-os forradalom és szabadságharc 68. évfordulója alkalmából tartott rendezvényen arra hívta fel a figyelmet, hogy az ország először emlékezik meg úgy 1956-ról, hogy már több idő telt el az első szabad választások óta, mint amennyi a forradalomtól a rendszerváltozásig.

Letartóztatást indítványoz az ügyészség az alkotmányos rend elleni szervezkedés ügyében. A Fővárosi Főügyészség közleménye szerint egy őrizetbe vett férfi megalapozottan gyanúsítható az alkotmányos rend elleni szervezkedéssel. Korábban a Kormányzati Tájékoztatási Központ megerősítette, hogy figyelmeztetést kaptak egy október 23-ra szerveződő fegyveres akcióról.

Nyomozást rendelt el a rendőrség a Keleti pályaudvarnál történt hétfői vonatbaleset ügyében. A Budapesti Rendőr-főkapitányság a Telex megkeresésére közölte, hogy foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen rendeltek el nyomozást. Hegyi Zsolt, a MÁV vezérigazgatója korábban azt közölte: még az idén elvégzik a legfontosabb műszaki beavatkozásokat a Keleti pályaudvaron.

Peren kívül megállapodott a Nemzeti Színház Horváth Lajos Ottóval és Szász Júliával a tavaly novemberi előadáson történt baleset ügyében. A Rómeó és Júlia november 10-i előadása közben két színész, Horváth Lajos Ottó és Szász Júlia három métert zuhantak, és mindketten súlyos sérüléseket szenvedtek. Időközben Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó is távozott a Nemzeti Színházból.

Ausztriában az Osztrák Néppárt vezetőjét bízza meg kormányalakítással az államfő. Alexander Van der Bellen azzal indokolta a szokásjoggal szakító döntését, hogy a választásokon győztes, a radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárttal, illetve annak elnökével, Herbert Kickllel egyik parlamenti párt sem kívánt együttműködni.

Jóváhagyta az Európai Parlament a 35 milliárd eurós, Ukrajnának nyújtandó, zárolt orosz eszközökkel fedezett hitelt. Az uniós hozzájárulás a G7-ek tavaly júniusban elfogadott csomagjának része, amely 50 milliárd dollárig terjedő pénzügyi támogatást ad Ukrajnának. A pénzt 2025 végéig folyósítják.

Németországban is megjelent a majomhimlő új variánsa. A Robert Koch Intézet közlése szerint az érintett külföldön fertőződött meg. Az intézet hozzátette, hogy a vírust „szoros testi kontaktus” útján kapta el az illető, a fertőzés egészségügyi kockázata a német lakosságra nézve alacsony. Európában először Svédországból jelentették augusztusban a majomhimlő, Afrikán kívüli esetét.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »