A Közegészségügyi Hivatal már figyeli a majomhimlő szlovákiai előfordulását

A Közegészségügyi Hivatal már figyeli a majomhimlő szlovákiai előfordulását

A Közegészségügyi Hivatal már figyeli a majomhimlő szlovákiai előfordulását Kulcsár Péter2024. 08. 16., p – 09:08

A Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) intenzíven figyelemmel kíséri az mpox, másik nevén majomhimlő esetleges szlovákiai előfordulását illetően.

Az Európai Bizottság augusztus 19-én, hétfőn rendkívüli ülést tart, melynek témája a betegség terjedése, illetve annak megfékezése lesz, miközben az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) kockázatértékelést készít az mpoxról – magyarázta az ÚVZ.

Szlovákiában 2022 és 2024 között összesen 16 majomhimlős pácienst regisztráltak. „2022-ben 14 esetet jelentettek, 2023-ban nem volt egyetlen eset sem, 2024-ben pedig két beteget találtak. Szlovákiában nem regisztráltak mpox okozta halálesetet” – közölte a hivatal, egyúttal hozzátéve, hogy 2022 júniusában bevezették a majomhimlő kimutatására szolgáló laboratóriumi diagnosztikát.

Hírdetés

Az mpox egy olyan vírus, amely főként közvetlen, szoros fizikai érintkezés útján terjed. „Az emberről emberre történő átvitel kiütések kapargatásával és érintésével, testnedvekkel, nagyméretű cseppekkel, illetve face-to-face, azaz »szemtől szembe«, hosszan tartó fizikai kapcsolat útján történik” – figyelmeztetett az ÚVZ.

A betegség tünetei közé tartozik a láz, a hidegrázás, a duzzadt nyirokcsomók, az erős fejfájás, az izom- és hátfájás, a fáradtság, valamint a kimerültség. A szimptómák megjelenését követően három napon belül kiütések keletkeznek a bőrön, a száj belsejében, a végbélnyílás közelében és a nemi szerveken, amelyek később gennyes hólyaggokká alakulhatnak.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) augusztus 14-én, szerdán nemzetközi egészségügyi vészhelyzetet hirdetett a majomhimlő afrikai országokban való rohamos terjedése miatt. A betegség elsősorban a Kongói Demokratikus Köztársaságban ütötte fel a fejét, de csütörtökön már Európában, egészen pontosan Svédországban is megjelent.

(trend, tasr)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »