A Közegészségügyi Hivatal ajánlásai, amennyiben tömbházban kerülne sor fertőzésre

A Közegészségügyi Hivatal ajánlásai, amennyiben tömbházban kerülne sor fertőzésre

Amennyiben egy nagyobb lakóközösségben, tömbházban élő személy fertőződne meg koronavírussal, meghatványozódik azoknak a száma, akiknek esetleg továbbadhatja a betegséget. A Közegészségügyi Hivatal a honlapján közzétette az arra az esetre vonatkozó ajánlásait, ha egy társasházban kerülne sor az új típusú koronavírussal történő fertőzésre.

Ezek értelmében az egyébként is szokásos takarítást javasolják vízzel és a szokásos tisztítószerekkel, majd az ezt követő fertőtlenítést.

Hírdetés

„Azokat a felületeket, amelyeket a leggyakrabban érintünk, tehát a kilincseket, fogantyúkat, a lépcsőház korlátját, a lift ajtaját és indítógombját a szokványos tisztítószerekkel történt megtisztítás után ajánlott fertőtleníteni a nátrium-hipoklorit 0,1-0,5 százalékos oldatával“ – ajánlja a Közegészségügyi Hivatal. Amennyiben a tisztítandó felületeket károsíthatja ez az oldat, a 70 százalékos etanolt ajánlják helyette.

A Közegészségügyi Hivatal felhívja a figyelmet a higiéniai alapelvek betartásának fontosságára, mindenekelőtt a kéz alapos tisztítására. „A jelenlegi járványügyi helyzetben rendkívül fontos, hogy ügyeljünk a kéz alapos tisztítására, a szappannal és meleg vízzel történő, legalább 20 másodpercen át tartó gyakori kézmosásra, s amennyiben erre nincs lehetőség, helyette a legalább 60 százalékos alkoholtartalmú fertőtlenítőszerrel való kézfertőtlenítésre. S ugyancsak nagyon fontos, hogy mosatlan kézzel ne érintsük az arcunkat – figyelmeztetnek a tisztiorvosok.

(Felvidék.ma/TASR)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »