A következő napokban trópusi zivatarokkal egészül ki a kánikula

A napok óta tartó 35 fokot is meghaladó napi csúcshőmérséklettel járó forró időjárás után a következő napokban sokak számára további nehézséget jelenthet, hogy egy közeledő front előtt nedvesebb levegő áramlik a Kárpát-medence térségébe, ezért fülledt, már-már trópusi időre lehet számítani – hívta fel a figyelmet az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ).

Az elmúlt napokban egy anticiklon hatására sok napsütés és rekkenő hőség jellemezte az ország időjárását.

A következő napokban déli, délnyugati irányból meleg és páradúsabb levegő érkezik a térségbe, ennek nyomán újra lehetnek záporok, zivatarok. Igazi felfrissülést majd egy jövő hét elején érkező újabb front hoz majd, akkor valószínűleg mindenütt megszűnik a kánikula – közölte az OMSZ.

A meteorológiai szolgálat csütörtökre a tartós hőség miatt Vas megyére másodfokú, az ország többi részére viszont a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést adott ki. Emellett a heves zivatar és felhőszakadás veszélye miatt Csongrád és Békés megye kivételével az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Az előrejelzés szerint csütörtökön előbb a Dunántúlon, majd délutántól keleten is elszórtan alakulhatnak ki záporok, zivatarok. A legalacsonyabb hőmérséklet 17-25 fok között, a legmagasabb hőmérséklet 32-38 fok között alakul, az Alföldön lesz a legmelegebb.

A meteorológiai szolgálat veszélyjelzésében azt írta: csütörtökön főként az Alpokalján lehet nagyobb területen 27 fok alatti átlaghőmérséklet. A záporok, zivatarok környezetében akár 10-15 fokkal is csökkenhet a hőmérséklet – tették hozzá.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »