A kötekedés borítékolható – Wass Albertről neveznének el utcát Kézdivásárhelyen

A kötekedés borítékolható – Wass Albertről neveznének el utcát  Kézdivásárhelyen

Civil kezdeményezés után Kézdivásárhely helyi tanácsa Wass Albertről nevezne el utcát. Az indoklás: az író személye nagy sikernek örvend a székelyföldi magyarság körében.

Ilyés Botond tanácsos, történelem szakos tanár előterjesztése nyomán Wass Albertről neveznének el utcát Kézdivásárhelyen. A testület csütörtöki ülésén hozzájárulását adta a kezdeményezéshez, így a Torjai út végén található, név nélküli földutat keresztelnék el az íróról.

Beke István, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) helyi vezetője üdvözölte az önkormányzat hozzáállását, előrevetítve azt is, hogy „biztosan lesz ellenlépés a hatóságok irányából”. Mint kifejtette, eredetileg a Millennium park névváltoztatását kérték a helyi döntéshozó testülettől, de nekik az is megfelel, ha egy utcát neveznek el az emigrációban elhunyt neves íróról.

Hírdetés

A prefektúra borítékolhatóan meg fogja támadni a helyi tanács határozatát, mivel Wass Albertet háborús bűnösként tartják nyilván Romániában. Létezik ugyan egy bírósági állásfoglalás, ami ezt cáfolja, viszont kétséges, hogy a román szélsőséges gondolkodás egyáltalán tudomást vesz-e róla. Pedig azt a román Legfelsőbb Bíróság és Semmítőszék bocsátotta ki egy peres ügy kapcsán még 2005. január 20-án, Makkai Gergely marosvásárhelyi RMDSZ-es képviselő kérésére, és szerepel benne, hogy Wass nem volt háborús bűnös.

A vármegyések a várható hatalomfitogtatás dacára már készülnek a névadási ünnepségre, elkészítettek egy utcatáblát is az író nevével. Az elnök azt is megjegyezte, kezdeményezésükkel nem mindenki ért egyet, néhányan a Facebookon kifogásolták, hogy a vármegyés mozgalom „írófejedelemnek” tartja Wass Albertet.

Bartos Lóránt
Székely Hírmondó


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »