A körzeti orvosok ellenzik az adósok teljes körű egészségügyi ellátását

A körzeti orvosok ellenzik az adósok teljes körű egészségügyi ellátását

A Körzeti Orvosok Szlovákiai Társasága (SVLS) ellenzi az egészségbiztosítási járuléktartozással rendelkezők teljes körű egészségügyi ellátásának bevezetését. Az adósok most korlátozott ellátásban részesülnek. Az orvosok társasága szerint a korlátozás eltörlése még inkább csökkentené a járulékfizetési hajlandóságot, tovább rontaná az ellátáshoz való hozzáférést és növelné a várólisták hosszát. Ezért felszólította az egészségügyi minisztériumot, hogy vonja vissza a javaslatot.

„Jelenleg tíz- meg tízezrek szándékosan nem fizetnek egészségbiztosítást, és az ügyeskedők száma tovább nőne egy ilyen módosítás után” – írják a körzeti orvosok, a társaság állásfoglalásáról Monika Palušková, az SVLS elnöke tájékoztatta a TASR-t. Arra is emlékeztetett, hogy az állam kisebb összeget fizet az általa biztosított személyek után, és az intézkedés tovább növelné a hiányt.

Hírdetés

A járulékhátralékosok most csak a halaszthatatlan egészségügyi ellátásra jogosultak, az orvostársaság szerint ez megfelelően szabályozza az egészségügyi szolgáltatások igénybe vételét. „Az adósok ráadásul biztosak lehetnek abban, hogy a járulékokat tisztességesen fizető polgárok szolidaritásának köszönhetően a halaszthatatlan és életmentő egészségügyi ellátást megkapják” – mutatott rá az SVLS.

A javaslatot a Dôvera és az Union magán egészségbiztosító szintén elutasítja, és kritizálja a Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség (AOPP) is, amely szerint tovább nőne a járulékot nem fizetők száma.

A javaslat az egészségbiztosítókról szóló törvény tervezett módosításában szerepel, és már tárcaközi egyeztetésre bocsátották. A minisztérium indoklása szerint az ilyen páciensek többnyire csak akkor jutnak el megelőző kivizsgálásra, amikor a gyógyításuk már jóval többe kerül és jóval kisebb az esélyük a gyógyulásra. Ezért akarja feloldani a szigorú korlátozást, ugyanakkor jelezte, hogy nyitott a párbeszédre az elégséges ellátás meghatározásáról.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »