A korrupciós pénzek visszafizetése fejében engedik szabadon a minisztereket

A korrupciós pénzek visszafizetése fejében engedik szabadon a minisztereket

A néhai Abdalláh bin Abdel-Azíz király 65 éves fia, a szaúdi nemzeti gárdáért felelős volt miniszter egyike annak a mintegy kétszáz embernek – köztük a királyi családhoz tartozó tizenegy hercegnek, négy hivatalban lévő és harminc volt miniszternek -, akit november elején vettek őrizetbe egy frissen létrehozott korrupcióellenes bizottság utasítására.

A korrupcióellenes kampányban részt vevő tisztségviselő nem árulta el a rendezés fejében Miteb herceg által visszafizetendő pontos összeget, csak annyit mondott, hogy több mint egymilliárd dollárról van szó.

„A rendezés részét képezte természetesen az ismert korrupciós esetek beismerése”

– tette hozzá.

A szaúdi hatóságok a többi – egyebek között pénzmosással, közpénzek elsikkasztásával és egyéb kétes üzleti tevékenységekkel gyanúsított – fogvatartottal is megállapodásokat dolgoznak ki, felszólítva őket, hogy

Hírdetés

szabadon engedésük fejében fizessenek vissza az államkasszába

jelentős összegeket vagy értékpapírokat.

Orbán Viktor barátja is köztük van

Al-Valíd bin Talál bin Abdel-Azíz al-Szaúd herceget is letartóztatták, akit Orbán Viktor miniszterelnök 2014-ben kitüntetett a Magyar Érdemrend középkeresztjével.

Magyarország viszont úgy tűnik, sokkal elmaradottabb a korrupció elleni harcban, így a fentiekhez hasonló elszámoltatásban a jelenlegi rezsim alatt nem is reménykedhetünk.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »