A koronavírus jelentősen csökkentette az esküvők számát Szlovákiában

A koronavírus jelentősen csökkentette az esküvők számát Szlovákiában

2020 első tíz hónapja során 21 700 pár kelt egybe, ami 23%-kal kevesebb az előző öt év átlagához képest.

A világjárvány 2020-ban az esküvőkre is kihatással volt. A házasságkötések száma már a koronavírus-járvány első hulláma alatt jelentős csökkent, majd a tendencia a nyár elejéig folytatódott.

A 2015-2019 közötti időszakkal összehasonlítva a házasságok száma a tavalyi év során 23%-kal csökkent.

Tegyük hozzá, ezek még csak 2020 első tíz hónapjainak adatai, de valószínű, hogy a novemberi és a decemberi adatok sem fognak jelentősen változtatni az eredményeken. „A 2020-as év aktuális számait nem csak az előző év adataival hasonlítottuk össze, de az előző öt év átlagával is, hogy a változásokat a lehető legobjektívebb tudjuk értékelni” – magyarázta Zuzana Podmanická, a Statisztikai Hivatal népességstatisztikai osztályának igazgatója.

Az esküvők számának legnagyobb visszaesése tavaly áprilisban volt, amikor az előző öt év áprilisi átlagaihoz képest a házasságkötések csupán egyharmada jött létre. Májusban a házasságkötések valamivel több mint 40%-ára került sor a májusi átlagokhoz képest. Júniusban pedig ez előző évek házasságkötéseinek alig több mint fele valósul meg. Hasonló visszaesés volt tapasztalható júliusban is.

2020-ban augusztus volt az egyetlen olyan hónap, amikor a házasságkötések száma 12 százalékkal meghaladta az ötéves átlagot. Ekkor több mint 4400 házasságkötésre került sor Szlovákiában. Valószínű, hogy éppen ebben az időszakban került sor azokra az esküvőkre is, amelyeket még a tavaszi hónapokban halasztottak el.

Szeptemberre a korábbi évek átlagai voltak jellemzők. Hosszú ideje ebben a hónapban kerül sor a legtöbb esküvőre. Októberben azonban már érvénybe léptek a járványellenes intézkedések, így jelentősen csökkent az esküvők száma is. Az előző évekhez képest pontosan egy ötödével kevesebb házasságkötést volt októberben.

Hírdetés

Jelenleg még nem állnak rendelkezésünkre a 2020 novemberi és decemberi adatok, ugyanakkor ebben a két hónapan hagyományosan is a legalacsonyabb a házasságkötések száma. 2020-ban valószínű, még ezt az alacsony számot is befolyásolni fogja a koronavírus második hulláma.

2020-ban tehát a legtöbb házasságot szeptemberben kötötték, szám szerint 4850-et. A legkevesebb házasságkötésre pedig márciusban került sor, amikor is 571 párt kelt egybe.

Valószínű, hogy 2020-ban a házasságkötések száma Szlovákiában eléri a történelmi minimumot. Szlovákia megalakulása óta a legkevesebb házasságot 2001-ben kötötték, szám szerint 23 795-öt. Ha régiónként nézzük a házaságkötések számát, itt sem mutatkoznak jelentős eltérések. Valamennyi régióban, 2020 októberéig, 21-24%-kal kevesebb esküvőre került sor. Legtöbb házasságot az Eperjesi kerületben kötötték, összesen több mint 3600-at. Ugyanakkor az említett kerület a legnépesebb a nyolc kerület közül, ezért is hosszú ideje ott a legmagasabb a házasságkötések száma. Második helyen a Pozsonyi kerület található, ahol 3100 esküvőre került sor.

2020 áprilisának folyamán házasságkötések legnagyobb csökkenése a Nagyszombati, a Kassai, és az Eperjesi kerületben volt, ahol több mint 70%-kal csökkent az esküvők száma az előző évekhez képest.

Szintén érdekesség, hogy 2020-ban jelentősen megnövekedett az olyan esküvők száma, amelyekre nem a megszokott szombati napon, hanem pénteken vagy csütörtökön került sor. Viszont 2020-ban sem történt változás abban, hogy a szombati napon rendezték a legtöbb esküvőt (pontosan 66%-ka az esküvőknek lett 2020-ban szombati napon megrendezve, az előző öt évben ez 73% volt).

Végül egy utolsó érdekesség. 2020 februárjában, tehát a közvetlenül a koronavírus-járvány kitörése előtt, sokkal több házasságkötésre került sor az előző évek februári adataihoz képest. Mindez annak tudható be, hogy abban a hónapban több, úgynevezett mágikus dátum is volt, ilyen például a 20.2.2020.

Emellett 2020 szökőév is volt, így a február 29-es dátumot sokan választották esküvőjük napjává. Mindezt tetézte, hogy mind február 22., mind február 29. is szombati napra esett, tehát arra a napra, amelyen hagyományosan is a legtöbb esküvőt kötik.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »