A környezetvédelmi minisztérium üdvözli a turistautakról szóló javaslatot

A környezetvédelmi minisztérium üdvözli a turistautakról szóló javaslatot

A környezetvédelmi tárca üdvözli a turistautak regisztrációját, de ugyanakkor figyelmeztet, hogy a javaslat több hiányosságot tartalmaz, amelyet ki kell küszöbölni, illetve szükséges pótolni. Pozitívumnak tartják a turistautak, ösvények regisztrációját, jegyzékbe vételét, a jogok és kötelességek meghatározását, amelyek összefüggnek a turistautak kijelölésével, a jelzések gondozásával és védelmével. Úgy vélik, ez jó hatással lenne a turisztikai infrastruktúrára.

További jó intézkedésnek tartják az idegenvezetők, turisztikai szakemberek intézményének meghatározását és megalapítását. Turistavezető az lehetne, akinek megvan a vonzalma ehhez a munkához, de ugyancsak megvan a jogosítványa ehhez a Szlovák Köztársaság Állami Természetvédelmi Hivatalától. Az idegenvezető, túravezető az államilag védett területeken kalauzolhatná a turistákat, de a turistaösvényeken kívül ott is, ahol érvényes a természetvédelem ötödik fokozata.

Hírdetés

Hegyvidéki terület azonban valamennyi nemzeti park is, kivételt a Slovenský kras nemzeti park képez. A javaslat szerint büntethető lenne az az idegenvezető, aki megfelelő jogosítvány nélkül kalauzolja ezeken a területeken a természetjárókat. A turistavezetőknek nem feltétlenül fontos, hogy ez legyen a bevételi forrásuk, ezt a feladatot elláthatja egy természetvédelmi szervezet tagja is, például akár gyermekek számára tartott rendezvény keretében.

Pontosítani kellene továbbá a turisztikai jelzéseket, de a jelzések biztosításáért és védelméért felelős személyeket, valamint azok jogait illetve kötelességeit, de a természetjárók jogait és kötelességeit szintén. Valamint meg kell határozni a turistautak fenntartóit, azok tulajdonosait és a turistautak, jelzések anyagi finanszírozásának biztosítását is.

(BM/Felvidék.ma/Teraz.sk)  


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »