A környezetvédelmi minisztérium tétlensége miatt az államfő segítségét kérik medveügyben

A környezetvédelmi minisztérium tétlensége miatt az államfő segítségét kérik medveügyben

A Szlovák Erdészeti Kamara az államfőhöz fordul, hogy segítsen a túlszaporodott medvék kapcsán kialakult helyzet megoldásában. Erről a lesmedium.sk erdészeti portál főszerkesztője, Jozef Marko számolt be sajtóközleményében, aki a Szlovák Erdészeti Kamara elnökének, Igor Viszlainak a megbízásából nyílt levelet intézett a köztársasági elnökhöz.

„A sajtó szinte naponta számol be ember és medve találkozásáról, mely gyakran végződik az ember vagy a haszonállatok elleni támadással. A medvék nemcsak az erdészeket, erdészeti dolgozókat, méhészeket veszélyeztetik, hanem a mezőgazdaságban dolgozókat, a vidéki és a városi embereket egyaránt, megjelennek a temetőkben, bevásárlóközpontok közelében“ – olvasható a nyílt levélben.

Ráadásul, most a nyári vakáció ideje alatt félő, hogy a medvék nem támadnak-e gyerekekre a nyári táborokban, a természetben való játék közben. A helyzet az erdészek szerint rendkívül komoly, mert fennáll a közvetlen életveszély és a vagyoni károkozás lehetősége is.

A szakemberek régóta figyelmeztetnek a medvék túlszaporodására és az ebből adódó veszélyekre, a környezetvédelmi minisztérium azonban az erdészek szerint figyelmen kívül hagyta ezt és a medvéket fontosabbnak tartja az emberéleteknél. Tétlen maradt és kampányba kezdett az állítólagos félretájékoztatás ellen, abban a szellemben, hogy a medve növényevő, következésképpen nem támad emberre.

Hírdetés

2013 augusztusától 2015 január végéig erdészekből, vadászokból és természetvédőkből összeverbuválódott 648 önkéntes medveürüléket gyűjtött, s összesen 2813 mintát küldtek el DNS-vizsgálatra, abból a célból, hogy pontos képet kapjanak a szlovákiai medvepopulációról. Az eredmény alapján 1256 medve lehetett akkor, plusz-mínusz 233-as eltéréssel.

2019. szeptember elsejétől 2020. április 30-ig Szlovák Állami Természetvédelem alkalmazottai és néhány önkéntes két vegetációs időn kívüli időszakban ugyancsak medveürüléket és szőrt gyűjtöttek. Összesen 2179 mintát vizsgáltattak meg, aminek alapján megállapítható volt, hogy a medvék száma 1012 és 1275 egyed között mozog, de a Nemzeti Erdészeti Központ nem értett egyet ezzel az eredménnyel.

A Szlovák Erdészeti Kamara reméli, hogy a köztársasági elnök mindent megtesz annak érdekében, hogy az ország polgárai zavartalanul és biztonságosan élvezhessék a természet szépségeit, anélkül, hogy medvével való találkozástól kelljen tartaniuk.

„Szlovákiai ugyanúgy tagja az Európai Uniónak, mint Észtország, Finnország, Horvátország és Szlovénia. Érthetetlen hát, hogy a felsorolt országokban megengedett a barnamedvék szabályozott vadászata, míg nálunk azzal érvelnek, hogy az EU nem engedélyezi. Hivatalos adatok szerint 2021-ben Észtországban 87, Finnországban 385, Horvátországban 128, Szlovéniában pedig 121 egyedet lőttek ki“ – tették hozzá.

(NZS/Felvidék.ma/SITA)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »