A kormányõrség számos magyar közméltóságnak akadályozta a csíksomlyói pápalátogatáson való részvételét

A kormányõrség számos magyar közméltóságnak akadályozta a csíksomlyói pápalátogatáson való részvételét

A pápai miseruhán található magyar felirat letakarásának esete után újabb visszaélésekről számolt be a Krónika, amelyet a román kormányőrség (SPP) tagjai követtek el a csíksomlyói pápai mise elött.

A lap szerint az SPP megtiltotta számos magyarországi és erdélyi magyar – magas rangú – közméltóságnak, hogy helyet foglaljon a VIP-zónában, oda, ahova a meghívója szólt, eközben pedig a román zászlóval érkezőket az első sorba, a tévékamerák elé tessékelték.

Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke azt nyilatkozta a napilapnak, hogy a kormányőrség egyszerűen megtagadta a belépését a VIP-szektorba.A püspök azt állítja, hogy bemutatkozott és elővette az adott részbe szóló belépőjét, de az őrök – a pápa érkezésére hivatkozva – megálljt parancsoltak neki. Kató Béla szerint igyekeztek minimalizálni a magyar jelenlétet a helyszínen.

A református püspök elmondta, hogy református püspökként nem a pápáért ment Csíksomlyóra, hanem „a római katolikus magyar testvérekért”. Beszámolója szerint ő időben a helyszínre ért, és míg várakozott, egy román zászlóval felszerelkezett nő előtt „minden akadály nélkül megnyílt a kapu”.

Hírdetés

„A többi helyszínen a pápa miért közeledhetett még az utcán álldogáló és bámészkodó néphez, Csíksomlyón pedig, amint felcsendült a magyar himnusz, máris kivitték? Máshol miért nem kellett regisztrálni, csak Csíksomlyón? A többi három helyszínen miért nem mondták, hogy nem szabad zászlóval odamenni, csak Csíksomlyón?” – tette fel a kérdéseket a református püspök.

Meggyőződése szerint az egésznek az volt a célja, hogy az erdélyi magyar jelenlétet minimalizálják a Szentszék előtt. Kató Béla ugyanakkor úgy véli, a ferences testvéreknek nem kellett volna kompromisszumot elfogadniuk a pápai miseruhán található magyar felirat letakarását illetően, illetve keményebben kellett volna fellépniük, sőt a kazula magyar feliratának letakarása ügyében akár radikálisan is.

Pásztor Sándornak az újonnan felállított székelykapuban állták az útját. A Bihar Megyei Tanács elnöke – aki fél órával a szentmise elkezdése előtt feleségével érkezett a helyszínre – bő húszperces várakozás és egyezkedés után juthatott csak be a helyére.

Kozma Mónika, a magyarországi Pro Economica Alapítvány elmondta, hogy bő húsz percet várakoztatták őket, ezalatt pedig egy úriember társaságában megérkezett egy, a hátát román zászlóval takaró hölgy, akik felmutattak valamiféle igazolványt, és azonnal kinyílt előttük a kapu.

Péter Ferenc, a Maros megyei önkormányzat elnöke is hiába ért fel bő háromnegyed órával a mise kezdete előtt, nem léphetett már be. Szerinte nem feltétlenül fontoskodás vagy rosszindulat parancsolt megálljt bizonyos tisztségviselőknek, inkább egy kis szervezési „gikszer” csúszhatott be. (Krónika)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »