A kormány visszaszólt Colleen Bellnek

Magyarország az Európai Unió és nem az Amerikai Egyesült Államok tagja – emlékeztette a kancelláriaminiszter az amerikai nagykövetet, aki tegnap kemény szavakkal bírálta az Orbán-kormány működését. Szijjártó Péter külügyminiszter pedig semmi újdonságot nem talált Colleen Bell szavaiban.

Nem sokat udvariaskodott az amerikai nagykövet szerda este, a Budapesti Corvinus Egyetemen tartott előadásában. Colleen Bell ott folytatta, ahol egy éve André Goodfriend abbahagyta. Ő is felrótta az Orbán-kormánynak a civil szervezetek vegzálását, a sajtószabadság, valamint az igazságszolgáltatás függetlenségének csorbítását. De aggódott a magyar közélet tisztaságáért is. „A korrupció Magyarországon komoly aggodalmakra ad okot, és a magyar átlagemberek szemében is ez az egyik legnagyobb probléma” – fogalmazott.

A magyar kormány döntéseit az Egyesül Államok képviselője átláthatatlannak tartja. „A növekvő hatalomkoncentráció olyan feltételeket teremt, amelyek azt jelentik, hogy a Magyarország sorsát nemzedékeken keresztül meghatározó döntések nagy része homályban marad, vagyis a döntéseket azok nélkül hozzák meg, akiket érint” – fejtette ki.

Colleen Bellnek nem tetszik, hogy 2010 óta a magyar gazdaságpolitika a hazai cégeket részesíti előnyben a tőkeerős, külföldi vállalkozásokkal szemben. „A cégek ott fognak befektetni, ahol átláthatóság és kiszámíthatóság van, ahol a piaci feltételek szabadok, tisztességesek és átláthatóak” – mondta.

Hírdetés

A nagykövet nem hagyta szó nélkül azt sem, hogy Magyarország is elutasította a menekültek kötelező elosztását előíró uniós kvótarendszert. „Minden szuverén államnak joga van megvédeni saját határait. Ugyanakkor a nemzetközi közösség tagjaként minden államnak alapvető kötelessége segíteni a biztonságot kereső menekülteket” – fogalmazott.

A magyar külügyminiszter Libanonból üzent az amerikai nagykövetnek. „Jogosan merül fel a kérés, hogy miért most merül fel a kérdés, hogy vajon miért most fogalmazták meg az amerikaiak ezt a véleményüket. Azt mindannyian jól tudjuk, hogy az Egyesült Államok minél több bevándorlót szeretne látni Európában. Magyarország azonban az egyetlen olyan európai ország, amely sikeresen tudta a határainál megállítani a bevándorlók áradatát” – fejtette ki Szijjártó Péter.

A Miniszterelnökség vezetője pedig Budapestről szólt vissza Colleen Bellnek, aki szerint energiaügyekben az Orbán-kormány oroszbarát politikát folytat.

„Abban is természetesen egyetértünk, hogy a paksi atomerőművel kapcsolatban transzparenciára van szükség. Mi mindent nyilvánosságra hozunk az atomerőmű működésével kapcsolatban, az új atomerőmű működésével kapcsolatban is, ami egy amerikai Egyesült Államokban működő atomerőmű esetében szokás. Tehát, amit Amerikában nyilvánosságra hoznak, azokat az adatokat és dokumentumokat mi is természetesen nyilvánosságra fogjuk hozni” – szögezte le.

Lázár János hozzátette: ha az Egyesült Államok érdemben szeretné enyhíteni Magyarország függőségét az orosz olajtól és gáztól, akkor támogatnia kell abban a magyar kormányt, hogy az ország teljes energiaellátása magyar tulajdonba kerüljön.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »