A kormány új változtatása minden épület tulajdonost érinteni fog

Share 0 Tweet 0 Share Hibrid napelemes rendszerek akkumulátorral, elérhető áron. Kalkuláljon itt ingyenesen! (x)

Egy jelentős változás a láthatáron: novembertől megújulnak a lakóingatlanok energiatanúsítványaira vonatkozó előírások. Ez új időszakot indít a lakás- és lakáshitel piacon, és felhívja a figyelmet az energiahatékonyság növekvő fontosságára. A K&H Bank közleménye szerint az új szabályok értelmében az energiatanúsítványok érvényességi ideje öt évre rövidül az eddigi tíz évről, és a tanúsítványok mostantól részletesebben vizsgálják az ingatlanok energiahatékonyságát. Így például információt nyújtanak a fűtéshez, világításhoz, szellőzéshez, légkondicionáláshoz és melegvíz-használathoz szükséges energiafogyasztásról. Az új energiatanúsítványok jelentős változást hoznak az energiahatékonysági besorolások terén is: az „A+++” kategóriába kerülnek a legjobb ingatlanok, a leggyengébb minősítés pedig az „I” kategória lesz. Suba Levente, a K&H fenntarthatósági programjának vezetője hangsúlyozza, hogy az új tanúsítványoknak köszönhetően a vevők pontosabb képet kapnak a megvásárolandó ingatlanok energiatakarékosságáról, ami kedvezőbb alkupozíciót eredményezhet az ármegállapodás során.

A Lechner Tudásközpont adatai szerint a tavaly gazdát cserélt több mint 125 ezer lakó- és szállásjellegű ingatlan 51 százaléka volt “FF” kategóriájú, azaz átlagos vagy annál rosszabb minősítésű az energiatanúsítvány szerint. Suba Levente szerint a magyar lakásállományt nézve bőven van tér a fejlődésre, különösen az energiakorszerűsítés szempontjából.

Hírdetés

Az új, részletesebb energiatanúsítványok komoly hatással lehetnek a lakáshitelezési piacra is. “Várhatóan a takarékosabb, alacsonyabb fenntartási költségekkel rendelkező lakóingatlanok iránt nagyobb lesz a kereslet” – hangsúlyozta Suba Levente. Hozzátette, hogy a K&H Bank “zöld lakáshitelt” kínál, amely kedvezőbb kamatokkal nyújt hitelt az új és használt ingatlanok megvásárlására, valamint felújításokra, mint például a napelemek telepítése vagy a hőszigetelés felújítása.

Share 0 Tweet 0 Share


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »