A kormány okafogyottá teheti a zárva tartásról szóló népszavazást

A kormány okafogyottá teheti a zárva tartásról szóló népszavazást

Rövidre zárhatja a Fidesz a szocialisták népszavazási kezdeményezését azzal, hogy visszavonja a vasárnapi zárva tartást. A 24.hu úgy tudja: a Nemzetgazdasági Minisztériumban már készül a tanulmány arról, hogyan lehetne kihátrálni a zárva tartásból jogszabályi úton.

A rosszul sikerült kopasz-akció – aminek szálai egyértelműen a Fidesz alelnökéhez, Kubatov Gáborhoz vezetnek – csak időhúzásra volt alkalmas. Most, hogy a Kúria átengedte a szocialisták népszavazási kérdését, és a párt már el is kezdte az aláírásgyűjtést, amelyet az ellenzéki pártok egyhangúan támogatnak, a kormánypártoknak is új stratégiára van szükségük. Egy kormányellenes hangulatú kampány és egy sikeres ellenzéki népszavazás komoly presztízsveszteséget okozna a Fidesz-KNDP pártszövetségnek. A kormánypártoknak nem érdeke, hogy hosszabb távon napirenden maradjon a zárva tartás kérdése. Kisebb kár lenne a számukra kihátrálni mögüle, mint hagyni, hogy az ellenzék hónapokra kampánytémát faragjon belőle.

A kormány hétfőn áttekinti a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény egyéves tapasztalatait, majd azok szélesebb körű megvitatása után dönt a további lépésekről

– mondta Orbán Viktor miniszterelnök múlt hét pénteken a Kossuth Rádióban.


MTI Fotó: Máthé Zoltán

Megtörténhet, hogy a kormány olyan jogszabályi tervezettel áll elő, amely amellett, hogy ellehetetlenítené a szocialisták népszavazását, részben kiterjesztené a vasárnapi zárva tartást más szektorokra is, ugyanakkor lazítana a jelenlegi szabályozáson.

Hírdetés

Erre utalhat, hogy a miniszterelnök a Kossuth Rádióban úgy fogalmazott:

a kormány nem szeretné megfosztani az embereket attól a lehetőségtől, hogy vasárnap otthon lehessenek a családjukkal, de attól sem, hogy munkát végezhessenek, ugyanakkor ez utóbbit semmiképp sem tennék kényszerré.

Hozzátette: a kabinet az elmúlt egy évben egyeztetéseket folytatott arról, hogy a vasárnapi szabadnap elve hogyan terjeszthető ki a kereskedelmen kívül más szektorokra.

A 24.hu saját információira hivatkozva azt írja, hogy már készül a tanulmány a Nemzetgazdasági Minisztériumban arról, hogyan lehetne kihátrálni a zárva tartásból jogszabályi úton. A lap szerint, ha a kormány tényleg kihátrál, arra a politikai uborkaszezon, a nyár eleje a legalkalmasabb. Egy salátatörvény részeként benyújtanák, olyankor tényleg csak az foglalkozik politikával, akinek kötelező, így csendben tudná elintézné a Fidesz. A 24.hu-nak egy kormánypárti forrás úgy fogalmazott: különösebb politikai arcélvesztés nélkül mondhatnák azt, meghallották az emberek kérését.

Orbán Viktor a pénteki rádióinterjújában már utalt rá, hogy a kormány további lépéseit a munkavállalók álláspontjára fogják alapozni. A miniszterelnök azt mondta:

nyilvánosságra hozzák majd azt a jelentést, amely tartalmazza mind a szakszervezetek, a munkavállalók álláspontját, mind az arra vonatkozó adatokat, hogy csökkent-e a forgalom a kiskereskedelemben, illetve átterelődött-e a nagyobb áruházaktól a kisebbekhez.

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »