A kormány leváltását kérték Macrontól a bejrútiak, a francia elnök szerint új kor nyitányát jelzi a robbanás

A kormány leváltását kérték Macrontól a bejrútiak, a francia elnök szerint új kor nyitányát jelzi a robbanás

Emmanuel Macron francia elnök két nappal a bejrúti robbanás után ellátogatott a libanoni fővárosba. A kedden történt robbanásnak eddig hivatalosan 135 halottja, és több mint ötezer sérültje van, sokan rekedtek a törmelék alatt, és 300 ezren váltak földönfutóvá.

Libanont emellett állandósult kormányellenes tüntetések, gazdasági és bankválság valamint hiperinfláció sújtja, és egy lépésre van az államcsődtől. Nem meglepő tehát, hogy az odalátogató francia elnöktől a traumát átélt tömeg a valós vagy vélt felelősök, ez esetben az egész kormányzat leváltását követeli.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy a független Libanont 1926-ban Franciaország hozta létre – természetesen francia népszövetségi irányítás alatt tartva. Ettől függetlenül, a jelenlegi kényes helyzetben a francia elnök lépése minimum vitatható.

mondta a tömegnek Macron, néhányukkal kezet rázott az utcán keresztülhaladva, majd ígéretet tett több támogatást és orvost küld Libanonba. A körülötte összegyűlt tömeg azonban „Forradalmat!” és „Vesszen a rendszer” jelszavakat skandálta.

Hírdetés

Ezután Macron úgy fogalmazott:

„Az amire tényleg szükség van, az a politikai változás. Ez a robbanás egy új korszak nyitánya kell hogy legyen”

mondta.

A tömegből többen arra kérték Macront, hogy „szabadítsa meg őket a Hezbollahtól” – attól a siíta militáns szervezettől, amelyet több ország terrorista szervezetként tartják számon, de Libanonban parlamenti pártként működik egyik szárnya, így az ottani politikai spektrum meghatározó szereplője. Négy tagjának sorsáról pénteken hoz döntést a bíróság a Rafik Hariri néhai kormányfő elleni, 2006-os (sikeres) bombamerénylet kapcsán.

Körkép.sk, CTK


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »