A kormány „felhívja a pénzügyminisztert, hogy gondoskodjon az EU által Ukrajnának nyújtandó, 18 milliárd eurós hitelből hazánkra eső 187 millió euró biztosításáról”

Talányos megfogalmazással jelent meg a Magyar Közlönyben a kormány határozata Ukrajna pénzügyi támogatásáról, írja a 24.

Az Orbán-kormány rövid határozata rögzíti, hogy továbbra is elkötelezett abban, hogy részt vegyen Ukrajna háború miatt szükségessé váló pénzügyi támogatásában. Az Orbán Viktor által aláírt dokumentum szerint a kabinet ezért felhívja Varga Mihály pénzügyminisztert, hogy gondoskodjon az Európai Unió által Ukrajnának nyújtandó, 18 milliárd euróshitelből hazánkra eső 187 millió euró biztosításáról,

Szijjártó Péter is kapott feladatot, a külgazdasági és külügyminiszternek azonnal tárgyalásokat kell kezdenie Ukrajnával a pénzügyi támogatáshoz szükséges megállapodás kidolgozása érdekében. A szöveg alapján nem egyértelmű, hogy az Orbán-kormány visszakozik-e közös uniós hitelfelvétel megvétózásától.

Hírdetés

Az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós uniós segélyhez Brüsszel közös hitelfelvételt javasolt, amit a magyar kormány eddig mereven elutasított.

Orbán Viktor közölte, nem fogja elfogadni, hogy az uniós tagállamok közösen vegyenek fel hitelt Ukrajna megsegítéséhez, de igen, ha az Ukrajnának szánt pénzt arányosan, "fair" módon elosztják, az évi 60-70 milliárd forintot a költségvetésből biztosítaná.

A határozat megfogalmazása alapján a kormány kitarthat Ukrajna különutas pénzügyi támogatása mellett is, de jelenthet komoly gesztust is az EU felé, hozzájárulást a közös mentőcsomaghoz. A Portfólió emlékeztet rá, a 187 millió euró (jelenlegi árfolyamon 77 milliárd forint) éppen akkora teher, amekkorát az uniós szabályok alapján a 18 milliárdos csomagból kellene vállalnia Magyarországnak. A gazdasági portál szerint a közös uniós adósságvállalásnál drágább megoldás lenne, ha a kormány maga akarja megoldani Ukrajna pénzügyi támogatását.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »