A kormány felhatalmazta a hadsereget: Szlovákia megkezdi az ország általános COVID-tesztelést

A kormány felhatalmazta a hadsereget: Szlovákia megkezdi az ország általános COVID-tesztelést

Frissítve: 19.05 Kezdődik a hadművelet, amilyenre még nem volt példa Szlovákia történetében. A kormány mai rendkívüli ülésén a hadsereg megkapta a felhatalmazást az ország lakosságának általános COVID-19 tesztelésére.  A döntést mint a négy kormánypárt támogatta.

Amire Szlovákia készül, az nagyon merész lépés, melyet még a világ egyetlen országa sem lépett meg. Egyes városok, tartományok, régiók már voltak így tesztelve, de egész ország még nem. Ez csak úgy sikerülhet, ha a tesztelés a lakosság együttműködése mellett fog zajlani.

Közös felelősség

Igor Matovič: Ez az egytelen lehetséges út az Armagedonból, ahová haladunk.

Ha az emberek nem jönnek el, olyan lépésekre lesz szükségünk, mint a poklot megjárt országok kényszerültek. Madrid, New York, és a többiek.

Lockdown vagy tesztelés

Függetlenül attól, hogy járunk-e választani vagy sem, függetlenül attól, hogy mit gondolunk a koronavírusról, az ország teljes, kétszeri letesztelése az egyedüli út a pokolból – hangsúlyozta a kormányfő.

Igor Matovič az elkövetkező napokban pontosítja, hogy kötelező, vagy választható tesztelés lesz-e. Erre még nincs válasz jelen pillanatban.

Boris Kollár: Itt most nincs helye a haragnak

Megértem, hogy nagy haragot fog kiváltani az emberekből. De szükség van rá.

Igen, és is rettegek. Én is félek a gyerekeim, édesanyám egészsége miatt. Nekem is van éttermem, amit bezártak. Én is haragszok. Átmehetnék a düghe és az agresszióba. De nem teszem – fogalmazott a házelnök.

Hírdetés

Vagy összefogunk, vagy az lesz nálunk is, mint az olaszoknál. Ez az utolsó esély, hogy visszaverjük a lockdownot, erősítette meg Kollár.

A Körkép.sk megkérdezi olvasóit: Részt veszel a COVID-19 tesztelésen?

Mint elmondta, ma azért haragszunk, mert nem mehetünk kedvenc csapatunknak szurkolni, nem mehetünk étterembe, fitnesszterembe. De ez mind nem fontos. Lockdown esetén hetekig otthon leszünk bezárva, ami hatással lesz a gazdaságra, kapcsolatainkra.

A Hlas és a Smerhez fordulva adják vissza most mindazt, hogy fogjunk össze. Most nem ellenünk harcolnak, hanem saját lakosságukért. Itt nem a kormányfő fog veszteni, hanem az egész ország

A kormány megbízta a hadsereget az általános tesztelésre

Sulík: Helyes döntést hoztunk

Helyes döntés, de nagyon igényes logisztikai lépés lesz. A hadseregre nagyon fontos szerep hárul.

Sulík szerint az általános tesztelésre azért van szükség, hogy megtudjuk, ki a fertőzött és ki nem, a fertőzöttek pedig karanténba kerülnek.

Mint elmondta, sokkal nyugodtabb életet élhetünk, ha tudni fogjuk, kinek van fertőzése, kinek kell két hétig otthon maradnia és kinek kell kórházba vonulnia.

„Maximálisan támogatom, hogy négy járás esetében teszteljük az egész, országos folyamatot. Itt kell kezdeni. Megegyeztünk, hogy a tesztelésnek két hulláma lesz. Ez egy jó terv” – hangsúlyozta.

Saját magam 500 sms-t küldök szét az ismerőseimnek, hogy menjenek teszteltessék le magukat, zárta az SaS elnöke.

“Most nincs itt a politika ideje, most az emberek életének védelme a legfontosabb,”

– fogalmazott a miniszterelnök.

Frissítjük.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »