A kormány „eltörli” a vasárnapi boltzárat!

A kormány „eltörli” a vasárnapi boltzárat!

Visszavonulót fúj a kormány, ezzel eldőlt: nem szállnak bele a többesélyes népszavazásba, visszavonják az egyik legtöbbet vitatott intézkedésüket.

A kormány azt javasolja, hogy a parlament vonja vissza a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvényi szabályozást – jelentette be Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter a Fidesz frakcióülését követően.

„Annak idején egyéni képviselői indítványra támogattuk a vasárnapi boltzárral kapcsolatos javaslatcsomagot, ami a pihenőnap megteremtését célozta”

– mondta Varga Mihállyal közös sajtótájékoztatón Rogán, így most „egy év után áttekintettük a rendszert”.

Rogán Antal szerint a kormány céljai teljesültek, megvalósult a vasárnapi munkavégzés tilalma a kiskereskedelemben, amely azonban megosztotta a társadalmat. A kormány most egy olyan törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentnek, amelyet már holnap megszavazhatnak.

ghRogán azt is közölte: „figyelembe vették” a népszavazással járó többletköltségeket is. A miniszter szerint akár 5 milliárd forint is lehetne a népszavazás, amelyhez még hozzájöhetnek a politikai kampányok kiadásai is.

Varga Mihály azt mondta: vizsgálták a piaci forgalmat, az átrendeződését és a munkavállalók helyzetét is, ugyanakkor megjegyezte: a döntés nem okozott visszaesést a kiskereskedelmi forgalomban.

Hírdetés

Szerinte az online pénztárgépek mutatóit vizsgálva kiderült, forgalomnövekedés volt tapasztalható szinte minden szegmensben, ez alól kivétel csak a gépjármű- és alkatrész-kereskedelem – mondta.

Ma délelőtt írtuk: a kormány rövidre zárhatja a szocialisták népszavazási kezdeményezését azzal, hogy visszavonja a vasárnapi zárva tartást.

Egy kormányellenes hangulatú kampány és egy sikeres ellenzéki népszavazás komoly presztízsveszteséget okozna a Fidesz-KNDP pártszövetségnek. A kormánypártoknak nem érdeke, hogy hosszabb távon napirenden maradjon a zárva tartás kérdése. Kisebb kár lenne a számukra kihátrálni mögüle, mint hagyni, hogy az ellenzék hónapokra kampánytémát faragjon belőle.

Orbán Viktor a múlt hét pénteki rádióinterjújában úgy fogalmazott: a kormány nem szeretné megfosztani az embereket attól a lehetőségtől, hogy vasárnap otthon lehessenek a családjukkal, de attól sem, hogy munkát végezhessenek, ugyanakkor ez utóbbit semmiképp sem tennék kényszerré.

Cikkünk folyamatosan frissül.

Erről szóló cikkünket itt olvashatja.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »