A kormány döntött: Több ezer katonát vet be a tesztelés során

A szlovák kormány vasárnap késő délután rendkívüli kormányülést tartott. A kormányülés utáni sajtótájékoztatón részt vett Boris Kollár (Sme Rodina) is a parlament elnöke, a vezérkari főnök és a Tartalékalap vezetője, és a hadsereg főorvosa.

Jaroslav Naď védelmi miniszter elmondta, hogy túlzások nélkül a Szlovák Köztársaság újkori történelmének legnagyobb logisztikai műveletére készülnek, amikor novemberben 13 millió teszt segítségével az egész ország lakosságát letesztelnék.

Szinte az összes katonát és tűzoltó, rendőr bevetését tervezik, mintegy 50 ezer ember venne részt az akcióban, közöttük 7-8 ezer katona. A miniszter szerint a hadsereg kész a feladat teljesítésére.

Naď kitért arra is, hogy jegyzik az önkormányzatok igényét a pontosabb információ után, ami a napokban minden egyes polgármesterhez el is juttatnak.

A jövő héten próbatesztelést végeznek a leginkább fertőzöttebb járásokban Námesztói, Alsókubini, Turdossíni és a Bártfai járásokban.

Naď elmondta, hogy a tesztelés sikere a lakosság felelősségén és az együttműködési készségén múlik, és azon is, hogy miként fognak egymás között beszélni erről. A politikusoknak azt üzente, hogy most tegyék félre a politikai harcot és egységben dolgozzanak

A védelmi miniszter előre megköszönte a katonák munkáját azzal a felhívással, hogy

Hírdetés

az egész nemzet, egész Európa őket fogja figyelni.

Igor Matovič az egész akció logisztikai igényességét a normandiai partraszálláshoz hasonlította, és kifejezte örömét, hogy most ez a gondolat megkapta a bizalmat a koalíciós partnerektől is.

– mondta a kormányfő.

Boris Kollár elmondta, hogy nem szeretne oda jutni, mint Bergamo, vagy Csehország, ahol tábori kórházakat kezdtek felállítani.  Egy csomó támadás fogja érni a kormányt, de meggyőződése, hogy egy ez egyetlen út. Minél többen veszünk részt a tesztelésen, annál több életet mentünk meg.

Richard Sulík gazdasági miniszter elmondta, hogy a legelső reakciójaként helyes lépésnek tartotta, de logisztikai szempontból nagyon megterhelőnek, ezért örül, hogy itt a fegyveres erőké lesz a főszerep”

 – mondta.

Az egészségügyi miniszter szerint van elegendő egészségügyi személyzet, és számol a diákok, medikusok részvételével.

Matovič egyes matematikusokra hivatkozva elmondta, hogy a tesztelések során azzal számolnak, hogy 80 ezer hamis eredmény születik, mivel a lakosság 0,32%-ánál jöhet ki hamis eredmény. Ez viszont töb mint 20 millió tesztelésnél jöhetne ki. Viszont a tesztek kísérő leírásánál írják ugyan ezt a hibalehetőséget, a klinikai tesztek szerint viszont száz százalékos biztonsággal végezhető ez a teszt.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »