A kórházigazgatók szerint megbénulhat az ellátás az állam döntése miatt

A kórházigazgatók szerint megbénulhat az ellátás az állam döntése miatt

Az állami fenntartó levelet küldött az intézményeknek, ami a vezetők szerint

A Népszava arról közöl cikket, hogy komoly izgalmat keltett a kórházigazgatók körében az állami fenntartó múlt pénteki, a Népszavához is eljutott levele, amelyben arról értesítették őket, hogy gyakorlatilag létszámstop lépett életbe az egészségügyben.

A levél szerint november hatodika után visszavonásig csak megbízási szerződést köthetnek, de nem lehet új jogviszonyt létesíteni, így nem vehetnek fel orvosokat, nővéreket sem. Ez különösen azért rázta meg az intézményvezetőket mert a betegágyak mellett így is alig van ember.

Hírdetés

A kórházvezetők szerint gyakorlatilag megbénulhat az ellátás, mert a szakdolgozói kamara felmérése szerint 15-20 százalékos nővér- és szakemberhiánnyal küzdenek.

Az állami intézményekben gyógyító 17 ezer orvosból 4-5 ezren nyugdíj mellett dolgoznak.

A lap úgy tudja, a létszámstopot elrendelő kormányhatározat nem nyilvános, így az érintetteknek be kell érniük a fenntartó interpretációjával. A Magyar Kórházszövetség a Népszava szerint hétfőn a létszámstopra magyarázatot kérő levelet írt a kórházfenntartónak, az államtitkárságnak, a miniszternek és a miniszterelnökségnek is.

Gyakorlatilag megbénulhat az ellátás, az egyéb kellemetlenségekről nem is szólva – kommentálta a döntést a lapnak egyik vidéki kórházvezető, akihez más megkérdezettek is csatlakoztak ugyanezzel a véleménnyel.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »