A korábbinál is többe kerül jövőre a magyarok elithobbija

A korábbinál is többe kerül jövőre a magyarok elithobbija

A vadászjegy és a vadászati engedély kiállításának díja is emelkedik.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint január 1-jétől 20 ezer forint helyett 25 ezer forintra emelkedik a vadászjegy kiállításának és minden további vadászati évre történő érvényesítésének díja. Emellett a vadászati engedély kiváltásának díja is „megkezdett harminc naponként” 10 ezer forintról 30 ezer forintra nő, így az éves költsége 100 ezerről 200 ezer forintra emelkedik.

A Pénzcentrum azt írja, Európa-szerte Magyarországon az egyik legnépszerűbb hobbi a vadászat: összesen 68 228 vadász van, ebből 2783 hivatásos, míg 65 446 sportvadász.

Minden vadásznak kötelező egy százórás vadásztanfolyam elvégzése, ahol elméleti és gyakorlati képzésben részesül. Ennek díja 150 ezer forinttól kezdődik, majd ezt követi a vadászvizsga 20 ezer forintért. Vannak olyan kiegészítő vizsgák is, mint a vadászíjászat, solymászat, agarászat – mondta Méhes Dóra, az Országos Magyar Vadászkamara szóvivője.

A fegyver megszerzéséhez és a vadászathoz szükséges a pszichológiai vizsga, orvosi alkalmassági vizsga, valamint erkölcsi bizonyítvány is. A vadászjeggyel, orvosi alkalmasságival a rendőrség kiadja a fegyvervásárlási engedélyt, ezt a rendőrségnél kell bemutatni és ellenőrizni. Az orvosi vizsgálatok és a fegyver megszerzéséhez szükséges egyéb adminisztrációs költségek együtt további 20-25 ezer forintot jelentenek. A vadászjegy, vadászkamarai tagdíj, biztosítás további 25 ezer forint.

Ráadásul a vadásztársaságoknál minden tagnak tagsági díjat kell fizetni, melynek éves összege, valamint a belépési díj összege területenként változó.

Sörétes fegyvert 80-100 ezer forinttól lehet használtan vásárolni, újat pedig 150-200 ezer forinttól. Golyós fegyvert, céltávcsővel használtan 200-250 ezer forintért, újat 400-450 ezer forintért lehet kapni. Jogszabályi kötelezettség vonatkozik a kereső távcsövekre, amelyeket 80-100 ezer forinttól szerezhetünk be. Mindehhez jön a lőszer ára, ami szintén nem alacsony.

Nyitókép: Getty Images/ shutterjack

Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »