A kör lassan bezárul – már Fazekas Sándor is a TTIP mellett

A kör lassan bezárul – már Fazekas Sándor is a TTIP mellett

A tárcavezető aláhúzta: a szabadkereskedelmi egyezménynek vannak olyan ígéretes részei – például az exportlehetőségek bővülése – amelyek a GMO nélkül is megadják az egyezmény létjogosultságát. Fazekas Sándor Washingtonban „egyeztetett”.

Fazekas küldetése

A tejpiaci válságról, az európai-amerikai szabadkereskedelmi tárgyalásokról és a GMO-mentesség fenntartásának ügyéről tárgyalt Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter amerikai programjának első napján Washingtonban. A magyar kormány képviselője az amerikai agrártárca miniszterhelyettesével, Michael Scuseval folytatott megbeszéléseket.

Fazekas Sándor az MTI kérdésére elmondta, a kollégájával folytatott megbeszélésein a mindkét országot sújtó tejválság, valamint állategészségügyi kérdések mellett hangsúlyosan került szóba az amerikai-európai szabadkereskedelmi egyezmény (TTIP) és a magyar agrártermékek megjelenése az amerikai piacon.

Magyarország érdekelt az amerikai-európai szabadkereskedelmi egyezményben, de csakis akkor, ha ez kölcsönös előnyök alapján köttetik meg – emelte ki Fazekas Sándor. A miniszter szerint Magyarország számára különösen fontos az állategészségügyi szabályozás ügye – Európában és Magyarországon is sokkal szigorúbb a szabályozás, mint az Egyesült Államokban -, valamint a génmódosított növényektől való mentesség. „Magyarország elkötelezetten GMO-mentes” – szögezte le Fazekas Sándor. Elmondta: az amerikai miniszterhelyettes nyitott volt a magyar álláspontot illetően.

Hírdetés

A tárcavezető aláhúzta:

a szabadkereskedelmi egyezménynek vannak olyan ígéretes részei – például az exportlehetőségek bővülése – amelyek a GMO nélkül is megadják az egyezmény létjogosultságát.

Egyre látványosabban a TTIP mellett

Ahogy arról korábban beszámoltunk, legutóbb a Magyar Nemzeti Bank állt ki nyíltan a TTIP mellett, miközben európai civilek arra készülnek, hogy Barack Obama látogatása idején tüntessenek a TTIP ellen. Ugyanakkor Fazekas álláspontját már korábban is megismerhettük, hiszen a magyar agrártárca a glifozát engedélyének meghosszabbítása mellett érvelt, amely pont a Monsanto GMO-termékei miatt olyan elterjedt.

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »