A Kopról zengett a Man-ches-ter U-ni-ted

A Kopról zengett a Man-ches-ter U-ni-ted

1971-ben kénytelenek voltak hazai pályaként használni a Liverpool stadionját a Vörös Ördögök.

A hetvenes évek Angliája nem volt könnyű hely, Margaret Thatcher konzervatív kormánya nem nagyon foglalkozott a munkásosztály igényeivel a gazdaság helyrepofozása során, részben ez is hozzájárult a huliganizmus elharapódzásához.

A Manchester Unitednek is akadt gondja a drukkerekkel, már a megelőző évtizedben, 1965-ben kénytelenek voltak kitiltani néhány huligánt. „Nem hagyhatjuk, hogy egy kisebbség mindent tönkretegyen, és rombolja a klub, illetve szurkolói jó hírnevét” – idézte a FourFourTwo 2017. áprilisi száma a Vörös Ördögök ikonikus vezérének, Matt Busbynak az akkori mondatait. Mintha csak a szurkolói kártyák korának magyarországi klubvezetői mondatait olvasnánk…

Az 1971–1972-es idény két mérkőzését semleges pályán volt kénytelen lejátszani a Manchester United a huligánok akciói miatt: az egyiket a Stoke City pályáját, a másikat az Old Traffordtól 45 kilométerre, a liverpooli Anfielden. A United drukkerei dühösek voltak, azt ígérték, szétkapják a liverpooli stadiont. Persze erre a helyiek sem voltak restek reagálni, kivonultak a pénteki meccs előtt az Anfield közelébe, hogy összecsapjanak a rivális szurkolóival. „Hatszáz skinhead csürhéje, akik közt lányok is akadtak” – írta a hamar szétoszlatott tömegről a Times.

Az Arsenal elleni bajnoki elején a híres Kop lelátó zsúfolásig telt a Vörös Ördögök drukkereivel, akik éltették csapatukat. Majd a két klub játékosainak melegítése közben ezerötszázan elözönlötték a pályát, át akartak jutni a londoniak szektoraihoz. A szervezők valahogy úrrá lettek a helyzeten, végül nagy bunyó sem alakult ki. A focisták jól teljesítettek, az Arsenal egy ollógóllal szerzett vezetést, de a United három találattal válaszolt és a tabella élére ugrott. A Liverpool stadionját hazai pályaként használva.

Hírdetés

 Rendőri intézkedés a lelátón, miután több száz drukker berohant a pályára a meccs kezdete előtt hooliganstv.com  

Egyébként sokan nem tették meg a 45 kilométeres távot Manchesterből. Akkortájt 47 ezren vettek részt átlagosan a Manchester United hazai meccsein, a liverpooli kiruccanáson viszont „csupán” 27 649-en vettek részt. A Stoke otthonában rendezett következő, szintén augusztusi hazai meccsre még kevesebben, 23 ezren voltak kíváncsiak.

A meccs hozadéka az lett, hogy a huliganizmus elleni hangulatot keltő média kihasználta a pályára rontó United-drukkerekről készült fotókat, így a szurkolók becsületén komoly csorba esett. „A látvány sokkal rosszabb volt, mint a valóságban, és nagyon jól jött a bulvársajtónak, amely örömmel keltett pánikot” – írta az FFT.

A két fél viszonya egyébként annyira megromlott a későbbiekben, hogy a bulvárlapok állatoknak nevezték a drukkereket, az első osztályt pedig erőszakligának. A huligánok viszont nem kullogtak el megszégyenülve, hanem még jobban felbátorodtak, a Vörös Ördögök szimpatizánsai élen jártak ebben.

Végül az 1974–1975-ös idényre hatalmas kerítések mögött találták magukat a futballszeretők. Ez pedig elvezet a Hillsborough-tragédiához, ahol a futballhuligánok miatt kihelyezett „ketrecek” mellett a szervezők hibái okozták 96 ’Pool-drukker halálát. A bulvársajtó – élen a The Sunnal – a rendőrök hamis álláspontját tényként közölte. A lapot ennek eredményeként tiltotta ki nemrég minden létesítményéből a Liverpool – az egész ügyről itt írtunk bővebben.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »