A köpönyegforgató Fletó

A köpönyegforgató Fletó

Az Orbán – Putyin találkozóról Gyurcsány úgy vélekedett, hogy Magyarországnak az “orosz politika által veszélyeztetett” Európa mellé kell állnia az éppen zajló nagy világpolitikai átalakulásban.

Az elmúlt évtized magyar politikai köpönyegforgásainak művészi tömörségű összefoglalója volt, amikor a
tíz esztendővel ezelőtt még Putyinnal saját otthonában bazsajgó bukott miniszterelnök szembesítette Orbán Viktort 2007-es nyilatkozatával, amely szerint “keleten csak alávetettség és kiszolgáltatottság várna az országra”

Hogy igazán tökéletes legyen a posztmodern performansz, az orosz elnöknek annak idején kiskutyával kedveskedő Gyurcsány azzal vádolta meg Orbánt, hogy “pincsinek állt”.

Majd a jelenet betetőzéseként megállapította, hogy a “végtelenül romlott” miniszterelnöknek “a meggyőződés, a tisztesség semmi, a hatalom minden”

———————————————————-

ÉVEKKEL EZELŐTT PEDIG EZ TÖRTÉNT:

Hírdetés

Vlagyimir Putyin orosz kormányfő szűk körű, magánjellegű vacsorán látta vendégül Gyurcsány Ferencet kedden este Moszkvában, az orosz kormányfő honlapja szerint egy ukrán étteremben. A korábbi miniszterelnök feleségével, Dobrev Klárával Putyin meghívására, de saját költségén utazott magánlátogatásra Moszkvába.

Gyurcsány szerint 2002 után partneri kapcsolat alakult ki Oroszországgal.

“Ténykérdés, hogy ma a világ Európán kívüli három hatalmi központja az Egyesült Államok, Oroszország és Kína. Magyarország számára a szövetséges és barát az Egyesült Államok, de Oroszországgal és Kínával is szoros partneri kapcsolatot kell kiépíteni, akkor is, ha nem mindenben értünk egyet velük, mert ez Magyarország érdeke” – mondta.

Gyurcsány kormányfőként több alkalommal is találkozott az korábbi orosz elnökkel. Putyin 2006 tavaszi hivatalos magyarországi látogatásakor rózsadombi villájukban ebédelt, majd még abban az évben ősszel találkoztak Szocsiban, 2007-ben pedig Moszkvában.
2008 februárjában Gyurcsány a Kremlben írta alá Putyinnal a Déli-Áramlat gázvezeték magyarországi szakaszának megépítéséről szóló megállapodást, majd idén tavasszal ugyancsak találkoztak, amikor Gyurcsány további Déli-Áramlatról szóló szerződéseket írt alá.

Szelekovszky Ernő

magyartudat.com


Forrás:magyartudat.com
Tovább a cikkre »