A kommunizmus züllesztése

A kommunista rendszer romboló hatása olyan volt, mint a kovidé: az utóhatás volt a legkárosabb.

Annál rombolóbb és károsabb, minél zártabb volt az adott rendszer.

Magyarországon a hatás enyhébb volt, mert az ország közel volt a nyugathoz, s a majdnem szabad utazási lehetőségek miatt – a 70-es évek elejétől – szinte alig volt magyar, aki ne ismerte volna a nyugati viszonyokat. Így aztán amikor bejött a nyugati rend, a helyzet sokkoló volt ugyan, de szinte csak a gazdaságban: kulturálisan semmi váratlan nem következett be. Persze még így is voltak egyes túlzások, lásd Budapest lett Kelet-Európa heteroszex pornóközpontja – a homokpornóé meg Prága -, s elterjedt vélemény lett, hogy a pornószínész az végülis egy teljesen tisztességes szakma, nem más mint a fotómodell vagy a táncosnő, akik szintén a “testükből élnek”.

Bulgária zártabb volt, egyéni utazás nyugatra egyáltalán nem létezett (csak meghívásra vagy csoportosan, ez utóbbira többéves várakozás volt), a nyugati információ is kisebb volt. Az átlagembernek nem volt reális képe a nyugatról, így a rendszerváltozás után döbbenet lett úrrá a népen.

Maradva a magyar pornós példánál, itt is ezt fogom alkalmazni, a szexuális erkölcsöt.

Bulgáriában még inkább elmosódott a vonal a kurva és a normális nő között. Egy egész ország kezdett abban a hitben élni, hogy a normális nő az valami átkos komcsi örökség, míg a szabad, európai, modern nő az kurva.

Ami átjött nyugatról, az azonnal megvalósította valaki, csak extrémebb alakban.

Közvetlenül a kommunizmus bukása előtt volt nyugaton a nagy televíziós szofterotikus hullám. A kemény pornó már marginális lett, elfoglalta helyét szubkultúraként, de kiment a fősodorból, viszont még a feminista hullám nem jött meg. Ebben a résben helyett kapott a játékos, sokszor kifejezetten bugyuta erotika. Ma már bármilyen ilyen szofterotika hatalmas tiltakozást váltana ki nyugaton mint “nők megalázása”. Ez a hullám nagyjából a 90-es évek közepéig ment.

Hírdetés

Aki nem élte ezt meg, annak egyes korabeli filmek és tv-műsorok megnézése segíthet. Az olasz Colpo grosso nevű tv-vetélkedőt ajánlhatom példának, ahol a műsor lényege, hogy táncosnők sztriptízt mutatnak be, s a két játékos pontokat gyűjt kérdésekre adott válaszokkal, bizonyos számú hibás válasz esetében pedig vetkőzniük kell (de teljes meztelenség kizárt, a versenyzőnő mindenképpen bugyiban marad), de jelentős nyeremény volt (ha jól emlékszem, a német verzióban több ezer márkát nyerhettek, s ez a 90-es évek eleje volt). Ennek a vetélkedőnek aztán született számtalan helyi verziója: spanyol, német, s még svéd is (a mai feminista Svédországban persze ez elképzelhetetlen lenne, de az a 90-es évek eleje volt), Magyarországon a német verzió – Tutti Frutti – volt ismert, mert a kábelhálózatokon jellemzően megvoltak a fő német tv-csatornák.

Emellett számtalan más tv-sóműsornak voltak hasonló elemei. Volt egy szintén olasz vetélkedő, ahol házaspárok versenyeztek, s a feleség egyes ruháit “elvesztette” (nem emlékszem a címére).

Szóval lett bolgár Tutti Frutti. Csak persze ott tök meztelenre vetkőztek a versenyzők, s közösültek egymással a nézők előtt! Eredetileg tv-műsorként is le akarták adni, de a médiahatóság annyira megvágatta gyermekvédelmi okokból, hogy tulajdonképpen semmi se maradt belőle, emiatt a vetélkedő szervezője egyetlen adás után le is mondott a tv-s verzióról, viszont egy szófiai szórakozóhelyen minden héten ment a “vetélkedő” élőben, hónapokig, kb. a következő reklámmal “végre itt a világhírű erotikus műsor élőben”, láthatóan nem értették az “erotika” és a “pornó” szavak eltérő jelentését.

S amikor egy kritikus elment megnézni, majd azt írta “olyan alpári volt, hogy elment a kedvem a szextől pár hónapra”, még őt vádolták meg, miféle prűd, maradi alak, aki nem képes befogadni a modern kultúrát – biztos a kommunizmust akarja vissza!

Nagyjából az ezredforduló körül rendeződött a nép lelke. Addigra lett elegendő nyugati élmény, s az átlagember értékelése kezdett normalizálódni.

Ennél is sokkal zártabb volt Oroszország. Oda már szinte semmi se jutott be nyugatról, az átlagorosz többet tudott a Holdról, mint a nyugatról. Ott aztán totális zavar állt be emiatt.

Volt minden, a már említett nyíltszini szex, de meztelen kamaszlányok akváriumban, kígyóval maszturbáló táncosnő, s minden amit el lehet képzelni. Nyugaton is van ilyesmi persze, vannak pornó klubok, live action, stb., nem is ez volt a sajátosság, hanem az, hogy az új Oroszországban mindez a normál éjszakai élet normál része lett. Egyszerűen nem tettek különbséget pl. az élő pornó és a hagyományos sztriptíz között.

Az orosz helyzet durvaságára azonban még inkább jellemző volt a megalázási elem. Az új elit, s nyomában az orientációját vesztett nép külön örült, ha valakit megaláznak. Az “erotikus” vetélkedőben nemcsak meztelen lesz a játékos, hanem egyenesen letépi ruháját a vetélkedő műsorvezetője, s megalázó feladatokat is teljesítenie kell: pl. meztelenül kimenni az utcára. Közben többször szólnak a vernyezőnek, persze abbahagyhatod a játékot, de akkor nem kapsz pénzt, majd felmutatnak neki röhögve egy pénzzel teli zsákot. S mindezt sugározták egyes orosz tv-csatornák.

Az orosz helyzet később, a Putyin-korszak első éveiben normalizálódott. Ma már az orosz elit köreiben inkább az ilyen dolgok elítélése a divatos, nem a részvétel bennük, ahogy ez volt korábban.


Forrás:bircahang.org
Tovább a cikkre »