A kommunista titkosszolgálat informátora volt Walesa

A kommunista titkosszolgálat informátora volt Walesa

Írásos bizonyíték van arra, hogy Lech Walesa a kommunista titkosszolgálat informátora volt, még mielőtt a Szolidaritás mozgalom vezetője lett volna. Ezt a lengyel nemzeti emlékezés intézete közölte, ami állami pénzből működik és kormányzati felügyelet alatt áll. A társaság szerint 17 írásos dokumentumuk van, elsősorban a Walesának kifizetett pénzekről. A Szolidaritás Nobel-békedíjas vezetőjét már egy éve is megvádolták ügynökmúlttal, de akkor minden vádat tagadott.

Számlák és jelentések Lech Walesa aláírásával. A dokumentumok szerint az egykori szakszervezeti vezető 1970 decemberétől 1976 júniusáig állt kapcsolatban a titkosszolgálattal. A dokumentumokat tavaly februárban hozta nyilvánosságra a lengyel kormány felügyelete alá tartozó Lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete, azóta grafológusokból álló testület vizsgálta a papírokat, akik most arra jutottak: Walesa aláírása van mindegyiken.

„Írásos bizonyíték van arról, hogy 1970. december 21-én Lech Walesa megkezdte az együttműködést a titkosszolgálattal, a munkájáért pedig pénzbeli fizetést kapott – mondta az egyik kutató, Andrzej Pozorski.

Az ő érvelését gyengíti, hogy a vizsgálatot folytató intézet állami felügyelet alá tartozik és az orbáni illiberalizmust másoló lengyel kormánypárt másfél éve nyíltan nekiment Lech Walesának, amiért az egykori szakszervezeti vezető bírálta a kormánypártot és az autoriter intézkedéseket.

Hírdetés

„Tudom, hogy sok korábbi barátja, sok politikus, a kormány sok tagja nagy előszeretettel szidja Lech Walesát, és a kormánypárti lakosság a legszívesebben arcon köpné, ha tudná” – mondta Walesa egykori kollégája, Krzysztof Wyszkowski.

Walesa korábban annyit ismert el, hogy aláíratták vele a beszervező papírt, de ő sose készített jelentéseket és pénzt se vett fel. Szerinte politikai motivációjú lejárató kampány indult ellene.

„Ha van is ellene bizonyíték, a korábban elkövetett rossz tetteit felülírják a jó dolgok, amiket a Szolidaritás vezetőjeként csinált” – mondta egy varsói nő, Ewa.

Lech Walesa egyébként Nobel-békedíjat is kapott a Szolidaritás mozgalom vezetéséért, a rendszerváltás után pedig államfő is volt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »