A komáromi kórház főgyógyszerésze képviselte Szlovákiát Lisszabonban

A komáromi kórház főgyógyszerésze képviselte Szlovákiát Lisszabonban

Komjáthy Hajnalka, az AGEL Komáromi Kórházának főgyógyszerésze a világ minden tájáról érkező háromezer résztvevő egyikeként személyesen is részt vett a Kórházi Gyógyszerészek Európai Szövetségének rangos, 27. kongresszusán, amelyet Lisszabonban, Portugáliában tartottak. 

A Komáromi Kórház sajtóközleménye szerint a jelentős eseményen való személyes részvétel nemcsak a kórház, hanem Szlovákia számára is siker. „A gyógyszertervezéstől a sikerig. Mi az igazán fontos a beteg számára?” címmel rendezett kongresszuson három fő plenáris előadás, számos szeminárium, interaktív előadás és workshop valósult meg. „A témák rendkívül változatosak voltak, a tudománytól és a kutatástól a személyre szabott gyógyászatig, a gyógyszerelési hibáktól a biztonságos kezelésig, valamint más aktuális témákig terjedően, mint például a zöld gyógyszerészet, az e-gyógyszerészet, vagy a hiánygyógyszerek” – magyarázta Komjáthy Hajnalka.

Az AGEL csoporthoz tartozó Komáromi Kórház gyógyszerészei annak köszönhetően vehettek részt a nívós kongresszuson, hogy az EAHP Tudományos Bizottsága pozitívan értékelte és elfogadta a “Gyógyszerhibák és megítélésük az egészségügyi szakemberek szemszögéből” című poszterüket, amely a betegbiztonságnak és minőségbiztosításnak szentelt szekcióban jelent meg.

Hírdetés

A munka a parenterális, azaz intravénás gyógyszerek rendelésével, elkészítésével és beadásával összefüggésben elkövetett gyógyszerelési hibák elemzésére összpontosított.  „Rámutattunk, hogy a kórházi gyógyszerészek tudásukkal jelentősen hozzájárulhatnak a gyógyszerelési hibák kiküszöböléséhez és a kórházi betegek biztonságának javításához” – fogalmazott a kórház főgyógyszerésze.

A Komáromi Kórház gyógyszertára 1992 óta működik, személyzetét jelenleg 6 gyógyszerész, 5 gyógyszerészeti laboráns és 4 beteghordó alkotja. Kiemelt feladatuk a biztonságos, hatékony és eredményes gyógyszeres kezelés biztosítása valamennyi járó- és fekvőbeteg számára. A világjárvány idején is, valamint napjainkban is a piacon nem elérhető, egyedileg készített gyógyszerek előállítására összpontosít a gyógyszertár.

SZE/AGEL


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »