A Komáromi járásban csak pár faluban nem lesz mintavételi pont

A Komáromi járásban csak pár faluban nem lesz mintavételi pont

Jelenleg 1045 fő számít aktív fertőzöttnek a járásban – mondta lapunknak Helena Uríčková, a Komáromi Regionális Közegészségügyi Hivatal (RÚVZ) epidemiológusa és igazgatóhelytettese.

Január 11-e és 22-e, vagyis a mai nap között összesen 766 új esetet regisztráltak a járásban 379 személynél PCR-, míg 381-nél antigéntesztek mutatták ki a fertőzést. Ez többek között azt jelenti, hogy a korábbi hetektől eltérően már nem mindig haladja meg az új esetek napi mennyisége a 100 főt. A jelzett időszakban 522-en gyógyultak ki a koronavírusból. Az új esetek döntő többsége a városokban jelentkezett. Komáromban 422, Ógyallán 132, Gútán pedig 102 fertőzöttet találtak január 11-22. között, míg a járás többi településén csak 110-et. A komáromi kórházban a mai nappal 43 beteget ápolnak, akik közül ketten szorulnak lélegeztetőgép segítségére.

Felbukkant már a brit mutáció is

A szakember érdeklődésünkre elárulta, január 7-én egy járásbeli idősotthonban levett négy mintában a vírus hatékonyabban fertőző brit variánsát is megtalálta a munkaügyi minisztérium megbízásából dolgozó mintavételi csoport. Több esetben egyenlőre még nem azonosították ezt a vírusmutációt, ám nem kizárt, hogy továbbra is jelen van a járásban. A jelzett esetnél kifejezetten ezt a vírusváltozatot keresték, azóta nem összpontosítottak erre a feladatra.

Hírdetés

Helena Uríčková elmondta, az elmúlt hónapokban a Komáromi járásban egy újabb halálesetet sem okozott a Covid-19, így 2020 márciusa óta továbbra is csak két olyan elhunytról tudnak, akik a koronavírus miatt vesztették életüket, míg másik két embernél legfeljebb közvetett hatást játszhatott a világjárványt okozó kór.

Minden mintavételi pont engedélyezve

A RÚVZ a héten folyamatosan hagyta jóvá az egyes mintavételi pontok engedélyeit, bonyodalom egy helyszín esetében sem volt Uríčková szerint. Csupán néhány faluban nem lesz különálló szűrőállomás a hétvégén, a lakosokat itt a szomszédos településeken fogadják majd a vizsgálatra. Egyébként a hét eleji hírekkel ellentétben végül több kisebb falu is a saját szűrőállomások létrehozása mellett döntött – ilyen például Bogyarét és Ifjúságfalva esete, amelyeknél pár napja még arról lehetett tudni, hogy a lakosaik Gútára lesznek kénytelenek beutazni a hétvégi tesztelés során.

A kiadott engedélyek hosszabb távra szólnak, ugyanis arra számítanak, hogy ezeken a helyszíneken tesztelik majd például az iskolásokat és hozzátartozóikat is, amikor majd erre sor kerül – nem is beszélve az országos tesztelés további köreiről, ha az összesített eredmények ezt majd indokolttá teszik január 26-a után egy-egy településen.

Helena Uríčková hangsúlyozta, a járvány csillapítása miatt mindegyik gócpont megtalálása jelentős, ezért mindenképpen van értelme és jelentősége a napokban zajló országos screeningnek.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »