A költségvetés elfogadásától függnek a lakossági energiaárak

A költségvetés elfogadásától függnek a lakossági energiaárak

A kormány csütörtöki döntése értelmében jövőre a vártnál jóval alacsonyabb ütemben nőhetnek a lakossági energiaárak, a kormány azonban ezt is az ellenzék zsarolására használja ki, azzal érvelve, hogy az alacsonyabb árakat csak a jövő évi állami költségvetés parlamenti elfogadása esetén képes garantálni.

„Az energiahordozók piaci árának a látványos megugrása miatt fennállt a veszélye annak, hogy ha az Árszabályozási Hivatal (ÚRSO) által használt képletek alapján számolták volna ki a lakossági energiaárakat, a lakossági áramszolgáltatás jövőre 380, a gázszolgáltatás 225, a távfűtés pedig átlagosan 80 százalékkal drágult volna” – figyelmeztetett a csütörtöki kormányülést követően Eduard Heger kormányfő. A kormány ezért úgy döntött, hogy saját hatáskörben határozza meg a lakossági energiaárakat. Ennek köszönhetően a szlovákiai háztartások számára az áramszolgáltatás díjszabása egyáltalán nem nő az idei évhez képest, míg a gázszolgáltatás díjszabása 15 százalékkal emelkedik. Átlagosan 15 százalékos drágulással számolhatnak a háztartások a távfűtés esetében is, nem árt azonban hangsúlyozni, hogy a fűtésnél ez csak az átlag, vagyis míg egyes szolgáltatók ennél alacsonyabb, mások nagyobb mértékben növelhetik az áraikat.

Hírdetés

Hogy mit jelent mindez a gyakorlatban, azt már Milan Krajniak munkaügyi miniszter ismertette. Mivel az áramszolgáltatás díjszabása nem nő, a háztartások ezért – ha nem növelik a fogyasztásukat – jövőre is ugyanakkora összeget fizetnek majd, mint idén. „Szlovákiában nagyjából 800 ezer távfűtött társasházi lakás van, az ezekben élő családok a távfűtésért és vízmelegítésért jövőre havonta átlagosan 12 euróval fizetnek majd többet, az ezzel kapcsolatos éves költségeik így átlagosan 144 euróval ugorhatnak meg, ami persze csak az átlag. Egyesek ennél kevesebbet, mások többet is fizethetnek, a szolgáltatóktól függően. A gázt a családi házuk fűtésére és vízmelegítésre használó háztartások havi kiadásai 19 euróval nőhetnek, ami éves szinten 228 eurót jelent. Ez utóbbi nagyjából 400 ezer háztartást érint. Nagyjából 50 ezer olyan családi ház van, amelyekben villannyal fűtenek és melegítik a vizet, ezek számára ez nem drágul, hiszen a villanyenergia ára nem nő. Mintegy 100 ezer olyan társasházi lakás is van, amelyekben gázzal fűtenek és a vizet is ezzel melegítik, az ő havi költségeik jövőre havi 8 euróval, vagyis éves szinten 96 euróval nőnek” – mondta el a munkaügyi miniszter. Milan Krajniak szerint a háztartásoknak semmit sem kell tenniük a kormány által jövőre bejelentett energiaárakért, a tárcavezető azonban azt tanácsolja a háztartásoknak, hogy állapodjanak meg a szolgáltatóikkal az előlegfizetés új összegéről.

Igor Matovič pénzügyminiszter szerint „Szlovákia, Európában egyedülálló módon”, megtartja az idei áramárakat. A pénzügyminiszter szerint a gázszolgáltatás és a távfűtés esetében sem kell feltétlenül többet fizetniük a háztartásoknak az idei évhez képest. „Akiknek sikerül nagyjából 15 százalékkal csökkenteniük a fogyasztásukat az idei évhez képest, azok jövőre a gázszolgáltatásért és a távfűtésért is ugyanannyit fognak fizetni, mint idén” – állítja a pénzügyminiszter. Az állam szerinte kétféle módon segít a drága energia elleni küzdelemben: közvetlen állami támogatással az energiaszolgáltatóknak, valamint a Szlovák Villamos Művekkel (SE) kötött memorandummal, amelynek köszönhetően az SE megawattóránként körülbelül 61 eurós maximált áron látja el a háztartásokat villamos energiával.

Heger szerint az energiaszolgáltatók támogatására fordított kiadások szerepelnek a jövő évi állami költségvetés tervezetében, így nem növelik az államháztartás már tervezett hiányát. A kormányfő és a miniszterei is elismerték azonban, hogy a csütörtökön bemutatott sémához elengedhetetlen a jövő évi állami költségvetés elfogadása, amelyről a parlamentnek jövő pénteken, december 9-én kellene szavaznia, és amely egyelőre még a kormánypárti képviselők egy részének a tetszését sem nyerte el, ami jelentős bizonytalanságot visz az egész rendszerbe. „Azok, akik nem szavazzák meg a költségvetést, veszélyeztetik a lakossági energiatámogatásokat” – figyelmeztet Krajniak.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »