A kocsmai verekedéseknél is számítanak rájuk

15 év elteltével állnak szolgálatba kutyák a székesfehérvári rendőrkapitányságon. Donra és Scotchra kocsmai verekedéseknél is számítanak majd gazdáik.

Jól teljesítettek a rendőrkutyák az engedelmességi bemutatón, az álbűnözőt sikerült elfogni, és a parancsokat is első szóra végrehajtották. A rendőrkutyák kocsmai verekedésnél, tömegrendezvényeken elszabadult indulatok megfékezésében is segíthetnek, de a hétköznapokban is hasznukat veszik.

„Hogyha két rendőr intézkedik, és mondjuk a kutyavezető a kutyával egy kicsit félrevonulva biztosítja csak messzebbről az intézkedést, vagy pedig hogyha csak két rendőr van, de az egyik az kutyás rendőr közvetlenül az intézkedés mellet,t az egy óriási biztosítékot jelent, és így a kollégáinknak is egy védelmet nyújthat” – véli Schekk Géza, a Székesfehérvári Rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályvezetője.

Hírdetés

Az új székesfehérvári rendőrkutyák vezetőikkel együtt három és fél hónapos kiképzést kaptak, mielőtt szolgálatba álltak.

„Ő egy belga juhászkutya, Scotch névre hallgat, egy járőrkutya. Egyelőre járőr végzettsége van a kutyának, de szeretném majd a későbbiekben a tudását fejleszteni. Több tanfolyam van, amire majd lehetséges elmenni, és ezeket sikeresen végigvinni” – magyarázta Vég Dániel törzsőrmester.

A kutyák megvásárlását, betaníttatását és a kenneleket az önkormányzat támogatásából biztosították. „Külön forrásként ad az önkormányzat a rendőrség számára egy 20 millió forintos csomagot, emellett a polgárőrség számára is biztosítunk forrásokat, és jelentős az a közterület-felügyeleti rendszer, amit már évek óta jól és hatékonyan biztosítunk” – jegyezte meg Mészáros Attila alpolgármester.

Székesfehérváron 15 évig nem voltak rendőrkutyák. Mostantól vezetőikkel együtt a város bármely pontján járőrözhetnek.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »