A koalíció és az ellenzék egyetért abban, hogy tisztességesebb parlament kell

A koalíció és az ellenzék egyetért abban, hogy tisztességesebb parlament kell

A koalíciós és az ellenzéki parlamenti képviselők egyetértettek abban, hogy a parlamenti munkában be kellene tartani az illendő hangnemet. Hamarosan létrehoznak egy képviselői csoportot, amely tárgyalásokat kezd egy etikai kódex kidolgozásáról a Szlovák Köztársaság Nemzeti Tanácsa tagjai számára.

Erről Dušan Jarjabek, a Smer-SD parlamenti klubjának elnökhelyettese tájékoztatta a szlovák sajtóügynökséget.

Hozzátette, hogy a parlamenti túlkapások abszolút többségét három-négy személy okozza.

Mindannyian érezzük, hogy szükség van egy etikai kódex létrehozására. Az ülésteremben minden párt képviseltette magát, még az is, amelyik karanténban van, és senkinek sem volt kifogása a kódex létezése ellen”

– mondta Jarjabek.

„Karanténban lévő” pártnak tartja a Szlovákia Mozgalmat, amely szerinte jelenleg elszigetelődött, és sem a koalíció, sem a többi ellenzéki párt nem érdekelt a vele való együttműködésben.

Jarjabek szerint az etikai kódexnek ki kellene egészítenie a parlament ügyrendjéről szóló törvényt, és meg kellene határoznia a parlamenti képviselő etikus és etikátlan viselkedésének határait.

Elmondta, hogy minden parlamenti pártnak egy-egy személyt kellene jelölnie egy olyan csoportba, amely tárgyalásokat kezd a kódex kidolgozásáról. A Smer-SD őt jelölte.

Hírdetés

A politikus elmondta, hogy meg kell határozni az etikai kérdések körét, amelyekkel a kódex foglalkozni fog, meg kell oldani a szankciók kérdését, és meg kell határozni, hogy ki lesz illetékes a problémák kezelésére.

A kódexet ezután a lehető legszélesebb, lehetőleg alkotmányos többséggel kell elfogadni”

– jegyezte meg.

Szerinte a szlovák parlament már régóta kitűnt Európában a nyitottságával, amivel mostanában kezdenek visszaélni.

Tisztességes emberként nem számol az illetlenekkel. De jobb felkészülni azokra a helyzetekre, amelyek talán soha nem fognak bekövetkezni”

– jegyezte meg Jarjabek.

Emlékeztetett arra, hogy az előző parlamenti ciklusban fogadta el a parlament a házszabály legutóbbi módosítását, amelynek köszönhetően többek között a parlamenti őrség intézménye is létrejött.

Ez az utolsó eszközként szolgál az olyan helyzetek kezelésére, amikor egy parlamenti képviselő nem tartja tiszteletben az ülés levezető elnökének figyelmeztetéseit.

Van egy biztonsági őr is, aki kulturált körülmények között kikísérheti a magáról megfeledkezett képviselőt az ülésteremből. Az ülést megszakítják, a kamerákat kikapcsolják, minden a parlament nem nyilvános részében történik”

– mondta Jarjabek.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »