A kitörés során elesett német katonát exhumáltak a Pasaréten

A kitörés során elesett német katonát exhumáltak a Pasaréten

A német katonát egykori elbeszélések alapján amatőr kutatók találták meg, majd az exhumálást már a hivatalos szervek, a Német Hadisírgondozó Népi Szövetség (VDK) szakemberei végezték el. A Budaörsi Német – Magyar Katona Temetőbe helyezik majd örök nyugalomra.

A kitörés során elesett főhadnagyot egy szovjet mesterlövész lőtte le a szembelévő házból, majd egy helyi férfi temette el a saját kertjében. Ott is nyugodott, egészen exhumálásáig. Az elhatolást végző férfi emlékezett a nevére: Ludvig S. Annak idején magához vette az egykori katona iratait is, de ezeket NDK turisták magukkal vitték a 80-as években.

Hírdetés

Az elesett főhadnagyot halála után kifosztották, mert sem a lábbelije, sem az övcsatja, sem egyetlen kitüntetése, sem a sisakja nem került elő. Meglepő módon azonban megtalálták az arany jegygyűrűjét. Ebben „R.B. 26.12.43” gravírozás szerepel. A dátum feltételezhetően 1943. december 26-át, a házasságkötés időpontját jelzi, egy bizonyos R.B. monogramú hölggyel. A gyűrű azért maradhatott meg, mert halálakor kesztyűt viselhetett, és így nem vették észere rajta.

A sírból előkerült minden tárgy gondosan megtisztítva, külön elcsomagolva került elszállításra a katona maradványaival a Budaörsi Német – Magyar Katona Temetőbe.

A részletesebb beszámolót ITT olvashatják el.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »