A kisrendőr 150 nettóról, az ORFK átlag 379 ezres bruttó fizetésekről beszél

A kisrendőr 150 nettóról, az ORFK átlag 379 ezres bruttó fizetésekről beszél

Valóban tapasztalható csökkenés a rendészeti képzésre jelentkezők számában – erősítette meg az Alfahírnek az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata, miután megkerestük őket a rendészeti szakgimnáziumoknál tapasztalható drasztikus diákhiány miatt.

Nemrég írtunk arról, hogy egyre nagyobb lehet a baj a rendőrségnél az utánpótlás hiánya miatt, ugyanis a négy képzési hely (Adyligeti-, Miskolci-, Szegedi- és Körmendi szakgimnázium) már az elmúlt években is fele, vagy negyede annyi diákkal indított évfolyamot, mint 2010-ben.

A lapunknak nyilatkozó szakszervezeti- és érdekvédelmi szakemberek szerint az egyik legfőbb távoltartó erő egyértelműen a rossz fizetés és a túlterheltség.

„Egy kezdő járőr, egy fiatalember, aki most kezdi az életét, és családot alapítana, az 130 ezer forintból nem fog családot alapítani” – foglalta össze a problémát egyik megszólalónk.

Ugyanakkor az ORFK szerint a médiában megjelent hírek gyakran túloznak, és a diákhiányban közre játszhat akár az is, hogy demográfiai válság, pontosabban „hullámvölgy” tapasztalható a fiatalok körében (az idei jelentkezők számát jelenleg is összesítik a képzési helyek).

Bár rendőrségi fórumokon közhelyként kezelik és mémeket gyártanak arról, hogy a rendőrség állományi feltöltöttsége a hivatalos narratíva szerint 98 százalék körül stagnál, azon kérdésünkre, hogy a diákhiány veszélyezteti-e a rendőri állomány feltöltöttségét, az ORFK-tól határozott „nem” választ kaptunk.

Közölték, hogy a rendőrség kiemelt feladatként kezeli a szakemberigény biztosítását, ennek részeként van olyan oktatási program, amivel az érettségi bizonyítvány megszerzését követően az általános két éves képzés helyett már egy év alatt szerezhetnek rendőri szakképesítést a diákok.

Hírdetés

Közel 400 ezer bruttó az átlagbér

Az ORFK-t kérdeztük arról is, hogy a panaszok szerint gyakori a nettó 150 ezer forint körüli fizetés a rendőrök körében, ami nyilván demoralizáló hatással lehet a meglévő és leendő állományra nézve is. Válaszukban azt írták, a rendőri fizetések kiszámításához az aktuális, központi költségvetésről szóló törvényben rögzített rendvédelmi illetményalap és az egyes beosztásokhoz rendelt illetményszorzó az irányadó, és

a 2019. évi bérbeállással a hivatásos állomány bruttó átlagbére átlagosan 379 838 forintra nőtt.

Részleteket is elárultak, miszerint a tiszthelyettesek, zászlósok átlagilletménye bruttó 320 858 forintra, míg a tiszti, főtiszti átlagilletmény bruttó 501 780 forintra emelkedett.

Korábbi cikkünkben írtunk arról is, hogy 130-150 ezer forint körüli fizetések mellett hatalmas lehet a pályaelhagyási arány, az egyik szakszervezeti nyilatkozónk szerint a képzett rendvédelmisekre a jóval magasabb bért kínáló magán biztonsági cégek is vadásznak, így vannak olyan friss rendőrök, akik az iskolapad elhagyása után fel sem szerelnek, hanem rögtön visszafizetik a tandíjat és elmennek civilként dolgozni.

Az ORFK szerint azonban ez nem magyar sajátosság, mert a szomszédos, de még a nyugati országok munkaerőpiacán is megfigyelhető, hogy a versenyszféra jelentős elszívóerőt gyakorol a rendőrségre.

Megkérdeztük továbbá azt is, hogy valós állítás-e az, miszerint vannak olyan vidéki kapitányságok, ahol irodistákat kell az utcára vezényelni a munkaerőhiány miatt, de szerintük ilyen nincs. Ugyanakkor hozzátették, hogy valamennyi hivatásos állományú rendőr rendelkezik alapképzettséggel, valamint intézkedési joggal és kötelezettséggel.

(Címlapfotó: Koszticsák Szilárd/MTI)


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »