A Kisebb Testvérek Szent István Királyról Nevezett Erdélyi Rendtartományának negyedéves számadásából

A Kisebb Testvérek Szent István Királyról Nevezett Erdélyi Rendtartományának negyedéves számadásából

Az erdélyi rendtartománynak 35 tagja van: Désen, Kaplonyban, Gyergyószárhegyen, Székelyudvarhelyen, Csíksomlyón, Szászsebesen, Déván és Esztelnek élnek; a brassói ferences templomban is szolgálják a híveket. Székelyudvarhelyen, Désen középiskolások, Kolozsváron és Brassóban egyetemisták számára kollégiumot működtetnek. Programjaik sok fiatalnak segítenek az Istennel való kapcsolat elmélyítésében.

Az alábbiakban az erdélyi ferences rendtartomány elmúlt negyedévének eseményeiből olvashatnak összefoglalót.

Nagyböjti időszak a ferences közösségekben

Március másodikán, hamvazószerdán a Szentatya felhívásához csatlakoztak az esztelneki plébánia hívei és szerzetesei – böjti és imanapot tartottak a békéért. A szentmisét és a hamvazkodást követően rózsafüzért imádkoztak a békéért, a háború befejezéséért. A kolostor kápolnájában az Oltáriszentség előtt folytatódott az imádság.

Nagyböjt folyamán minden szerdán a plébániatemplomban és pénteken a ferences templomban keresztúti ájtatosságot végeznek a szentmise előtt. Március 6-án Nagyböjti időszak címmel előadást tartottak a kolostor előadótermében, azzal a céllal, hogy segítséget nyújtsanak a nagyböjtre való ráhangolódáshoz. Március 13-án a főegyházmegye felhívásához csatlakozva mindhárom templomban gyűjtést szerveztek az ukrajnai háborús menekültek megsegítésére.

Március 21–23. között Timár Asztrik kaplonyi ferences házfőnök és plébános háromnapos nagyböjti lelkigyakorlat tartott a ferences templomban a híveknek. Március 25-én, Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén az esztelneki ferences plébánia hívei és a közösség tagjai a kolostortemplomban bemutatott esti szentmisén imádkoztak a békéért, csatlakozva Ferenc pápa felhívásához.

Március 26-án, szombaton a házasság hete alkalmából házaspárok számára meghirdetett zarándoklat résztvevőinek Csíkszeredában Tamás József nyugalmazott segédpüspök mutatott be szentmisét, keresztúti ájtatosságot végeztek, majd a kegytemplomban kérték a Szűzanya oltalmát.

Ferenc ifjúsági programok

Március 25–27. között a dési kolostor adott otthont a 19. Ferences Ifjúsági Tavaszi Találkozónak, amelyen több mint száz fiatal vett részt.

A kolozsvári kolostorban csütörtök esténként találkoznak a Francesco palántái ifjúsági csoport tagjai.

A csíksomlyói ferences ifjúság csoport tagjai szerda esténként találkoznak a kolostor földszinti termében.

Ferences ki mit tud címmel 6–8. osztályos diákok számára hirdetett játékot 2021 őszén a rendtartomány gyűjtőlevéltára. A június végéig tartó játékos feladatok célja, hogy közelebb vigyék a fiatalokhoz a 800 éves ferences lelkiség és történet részleteit, különös tekintettel az erdélyi vonatkozásokra. A havi feladatokat a Romkat.ro és a Hargita Népe napilap közli.

Ferences ki kicsoda címmel interjúsorozatban mutatkoznak be a rendtartomány tagjai. Rendhagyó módon vallanak többek között hitükről és a Szent Ferenc-i értékekről. Az interjúkat a romkat.ro egyházi hírportál és a Hargita Népe napilap közli.

Kolozsvári ferences templom

Nagyböjt péntekein, délutánonként keresztúti ájtatosságot végeznek a ferences testvérek a kolozsvári templomban.

Hírdetés

Március 12–13. között Pantea Tibor testvér és Orbán Szabolcs testvér vezetésével Désen tartották az idei tízparancsolat-katekézis negyedik parancsolatának hétvégéjét. A kétnapos rendezvényen mintegy harminc fiatal vett részt, akik heti rendszerességgel találkoztak a kolozsvári kolostorban szervezett katekézisen.

A kolozsvári közösség tagjai részt vettek a március 25–27. között a dési kolostorban szervezett 19. Ferences Ifjúsági Tavaszi Találkozón.

Csíksomlyó

Január elsején ünnepélyes Mária-köszöntő volt a csíksomlyói kegytemplomban. Az ünnepi szentmisét Urbán Erik, az Erdélyi Ferences Rendtartomány provinciálisa mutatta be. Február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén és az Istennek szentelt személyek világnapján az esti szentmisén a szerzetesekért imádkoztak; a szentmisén Bátor Botond hargitafürdői pálos szerzetes mondott szentbeszédet.

A február 5-én tartott ünnepélyes Mária-köszöntőn Albert Leander OFM mutatott be szentmisét. A Szűzanya köszöntésére ezúttal is több százan gyűltek össze; a csíkszeredai Szent Kereszt-főplébánia hívei gyalogosan zarándokoltak Csíksomlyóra. Február 11-én, a betegek világnapján Tamás József nyugalmazott segédpüspök mutatott be ünnepi szentmisét. Február 13-án az orvosokért és az egészségügyben dolgozókért, az egészségügyi szolgálatra készülőkért imádkoztak; a délelőtti szentmisén az egészségügyben dolgozók külön áldásban részesültek.

A március 5-i elsőszombati Mária-köszöntőre az előző hónapokhoz képest sokkal többen zarándokoltak Csíksomlyóra. A szentmisét Bőjte Mihály ferences testvér, a kolostor házfőnöke mutatta be. Március 6-án, püspökségének 25. évfordulóján a csíksomlyói kegytemplomban, püspökké szentelésének helyszínén mutatott be ünnepi hálaadó szentmisét Tamás József, a Gyulafehérvári Főegyházmegye nyugalmazott segédpüspöke. Március 7–11. között provinciai lelkigyakorlat volt a kolostorban.

Szászsebes

Január 5-én tartották a sebesi plébánia örökös szentségimádási napját, a ferences testvérek igyekeztek egész nap jelen lenni a kápolnában kihelyezett Oltáriszentség előtt. Január 22–23. között három gyulafehérvári kántoriskolás diákot láttak vendégül a testvérek. Január 29-én a gyulafehérvári Katolikus Líceum diákjai közül négyen részt vettek a sebesi ház programján – a testvéreket az életükről kérdezték; verseny-dolgozatot és kisfilmet készítettek, amelyet a Hivatások nyomában címmel szervezett vetélkedőre nyújtottak be. Egy online lapozható füzetet állítottak össze a diákok, melyben a ferences szerzetesekről készített videók is elérhetőek: Benjamin testvér bemutatta a gazdaságot, a konyhát, Sebestyén testvér a fafaragóműhelyét. Fülöp testvér a tanulmányairól beszélt, Leó testvért pedig a festményeiről és a gyertyaöntésről.

Március 22-én Urbán Erik miniszter provinciális kánoni vizitációt tartott a sebesi közösségben.

Esztelnek

Január 14-én házszentelésre gyűltek össze a csíksomlyói, a székelyudvarhelyi és az esztelneki ferences testvérek. Az Antal testvér által végzett házszentelést közös ima, majd kötetlen beszélgetéssel összekötött ebéd és játék követte. Január 25-én, Szent Pál apostol megtérésének ünnepén Berecz András mesemondó látogatott a kolostorba; egy archaikus ének „elimádkozásával” „felavatta” az előadótermet.

Január 27-én a XVI. Hivatások nyomában országos hittanversenyre benevezett kézdivásárhelyi Nagy Mózes Elméleti Líceum csapata felvette a kapcsolatot az esztelneki ferences kolostor tagjaival. Több alkalommal is meglátogatták a kolostort, érdeklődtek a szerzetesek életéről, hivatásukról, a ferences lelkiség sajátosságairól, a kolostor történetéről és nevezetesebb személyeiről. Részt vettek a kolostortemplomban bemutatott szentmisén, szentségimádáson; a kolostor kápolnájában végzett zsolozsmába is bekapcsolódtak.

Február 2-án, Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepén szerzetestalálkozót tartottak a kézdi-orbai és a kovászna-brassói főesperesi kerületben élő közösségek számára. Az esztelneki ferences templomban koncelebrált ünnepi szentmisét mutatott be Bernardin testvér; jelen voltak a két főesperesi kerületben élő szerzetesközösségek tagjai: a Szeretet misszionáriusai Szent Teréz Anya leányai Sepsiszentgyörgyről, Assisi Szent Ferenc Betegápoló Nővérei Árkosról és a Szent Családról nevezett Mallersdorfi Szegény Ferences Nővérek Brassóból és Kézdiszentlélekről, illetve a helyi ferences közösség tagjai. A szentmise előtt a jelenlévő hívek és szerzetesek rózsafüzért imádkoztak a szerzetesi és szerzetesnői hivatásokért.

Február 20-án a Házasság hete kezdeményezéshez csatlakozva a plébánia házaspárjaiért, családjaiért ajánlották fel a szentmisét és a szokásos csütörtök esti szentségimádást a ferences templomban.

*

Urbán Erik miniszter provinciális január 24. és március 22. között kánoni vizitációt tartott az Erdélyi Ferences Rendtartomány kolostoraiban. A rendtartomány április 27. és 30. között káptalant tart, előtte a tartományfőnök meglátogatja a rendtagokat, külön-külön beszélget velük a jelenről és a rendtartomány jövőjét illetően.

A COTAF konferencia tagjai március 8. és 11. között találkoztak a svájci Näfelsben. A COTAF a ferences rend konferenciája, amely magában foglalja Franciaország, Hollandia, Belgium, Németország, Svájc, Ausztria és Dél-Tirol, Magyarország és Erdély rendtartományait és kusztódiáit. Ezen országok provinciálisai és kusztoszai rendszeresen összegyűlnek eszmecserére és tervezésre; megbeszélik közösségeik gondjait és szükségleteit, de örömeit is, amelyek mind a belső és külső átalakulás folyamatát szolgálják. A Szent István Királyról Nevezett Erdélyi Rendtartományt Urbán Erik OFM, a Magyarok Nagyasszonya magyarországi rendtartományt Berhidai Piusz OFM képviselte.

Március 24–26. között a „Gondolatvilágukat és cselekedeteiket Krisztushoz alakítják” mottóval országos választókáptalant tartott a Ferences Világi Rend Luncaniban, a kármelita kolostorban. A káptalanon, melyen Urbán Erik OFM tartományfőnök is részt vett, az alábbi tagokat választották meg a következő három évre a FVR vezetőségre: oszágos miniszter – Penu Tibor Szilárd OFS; országos miniszter helyettesei – Dan Slavu OFS, Celina Frâncu OFS; titkár – Victor Văcaru OFS; képzési felelős – Kardos Magdolna OFS; gazdasági felelős – Cristina Slavu OFS; nemzetközi tanácsos – Naphegyi Kinga OFS; nemzetközi tanácsos helyettes (nem tagja a tanácsnak) – Celina Frâncu OFS.

A Kisebb Testvérek Szent István Királyról Nevezett Erdélyi Rendtartományának negyedéves összefoglalója teljes terjedelmében ITT olvasható.

Forrás és fotó: Biró István/Ferences sajtószolgálat; Romkat.ro

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »