A királynő dorombolt örömében, mikor megtudta a skót függetlenségi népszavazás eredményét

A brit uralkodó „nagyon boldogan” fogadta a hírt, hogy a skót függetlenségi népszavazáson az elszakadást ellenzők győztek – erről a brit miniszterelnök beszélt New Yorkban, bár eredetileg nem a nyilvánosságnak szánta a mondanivalóját. A helyszínen lévő tévéstábok mikrofonjai azonban keresztül húzták a számításait. David Cameron szerint II. Erzsébet „szinte dorombolt örömében” a telefonban, amikor felhívta a népszavazás eredményével.
„Soha nem hallottam még senkit ennyire boldognak” – mondta Cameron a királynőről.

Cameron szavai a brit protokolláris előírások súlyos megsértését jelentik. Nagy-Britanniában törvényerejű szokásjog ugyanis, hogy a királynő és mindenkori miniszterelnöke beszélgetéseinek részleteit soha egyikük sem tárja a nyilvánosság elé, még véletlenül sem, ahogy most Cameron tette.

A brit kormányfő Michael Bloomberg volt New York-i polgármesternek kotyogta ki a részleteket.

A beszélgetésfoszlányok szerint igen kritikus megjegyzésekkel illette a közvélemény-kutatókat, amiért azok a skóciai népszavazási kampány utolsó napjaiban rendkívül szoros versenyt jeleztek, sőt egyikük egy időre a függetlenségpártiak előnyét is kimutatta.

Hírdetés

„Végül nem volt ennyire szoros (az eredmény) (…), de beperelem (a közvélemény-kutatókat) a gyomorfekélyemért, amit miattuk kaptam (…) voltak nagyon idegesítő pillanatok” – mondta Cameron.

A brit királyi udvar egyelőre nem kommentálta Cameron viselkedését.

A királyi család minden belpolitikai kérdésben hivatalosan szigorúan semleges álláspontot foglal el, de a skót népszavazás ügyében nem ez volt az első olyan kiszivárgott részlet, amely arra utalt, hogy a királynő a brit unió fenntartását pártolta.

A népszavazás előtt megjelent egybehangzó brit sajtóértesülések szerint a brit kormányfővel folytatott magánbeszélgetésein az uralkodó egyértelműen hangot adott ennek az álláspontjának. A brit lapok udvari forrásai szerint a királynőt rendkívüli módon aggasztotta a skót függetlenségpártiak lendületes előretörése a referendum előtti hetekben.

Ezeket a sajtóbeszámolókat a Buckingham-palota annak idején szinte példátlanul indulatos hangvételű közleményben utasította vissza, és „kategorikusan tévesnek” minősítették a lapértesüléseket.


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »