A kínaiak vásárolták meg Szlovákiától a repülő autó jogait

A kínaiak vásárolták meg Szlovákiától a repülő autó jogait

A Klein Vision cég volt a kifejlesztője az AirCar néven ismert hibrid járműnek, amely egy személyautó és egy kétszemélyes kisrepülőgép egyszerre.

A jármű prototípusa 2021 júniusában mutatkozott be. 35 perc alatt repült Nyitráról Pozsonyba. Az egyik közlekedési eszközről a másikra való tényleges átváltás alig több mint két percig tartott.

Szerdán a brit BBC arról számolt be, hogy a szlovák repülőautó-technológia gyártásának és felhasználásának kizárólagos jogait kínaiak vásárolták meg.

A levegőben ezután akár 170 kilométer/órás sebességgel repül, hatótávolsága 2500 méteres magasságban 1000 kilométerre becsülhető.

Hírdetés

A Klein Vision azonban állítólag már dolgozott egy erősebb és könnyebb ADEPT Airmotive motorral felszerelt új modellen is, amely további tanúsítást igényelne, de már sorozatgyártású modell lenne, amely óránként 300 kilométeres repülési sebességgel repülne.

Kína eddig – például Németországhoz, Nagy-Britanniához és az Egyesült Államokhoz hasonlóan – úgynevezett eVTOL, azaz elektromos függőlegesen fel- és leszálló járműveket fejlesztett ki és tesztelt, amelyek a jövőben légi taxiként szolgálhatnak. Ez minden bizonnyal olcsóbb és könnyebben irányítható közlekedési eszköz lenne, bár még ehhez is hiányzik például a töltőállomás-infrastruktúra vagy a szabályozás, a szabályok és valószínűleg a megfelelő repülésirányítás.

Ami az AirCar-t illeti, az inkább a tehetős ügyfelek kényelme lenne. A korábbi hírek szerint a gép 500 000 és 750 000 euró közötti összegbe kerülne az ügyfeleknek. A biztosítás és a személyre szabott engedély pedig további több mint 370 ezer eurót jelentene.

Anton Zajac, a vállalat fő befektetője azonban nem aggódik az ügyfélkör miatt. A szlovák vállalkozó az Eset vírusirtó cég társalapítója, a 16. leggazdagabb szlovák, és már több mint 1,5 millió eurót fektetett a projektbe. Szerinte ígéretes piac lehet például az Egyesült Államokban, ahol mintegy 220 ezer repülőgép-tulajdonos van.

A Klein Vision várakozásai szerint a repülő autók piaca 2040-re akár 1,5 billió dolláros értéket is elérheti. Stefan Klein tervező, akiről a cég a nevét kapta, az 1990-es évek elején kezdett el érdeklődni a terület iránt, amikor a legendás komikus, Louis de Funès főszereplésével készült A reflektorfény fantomja című film sci-fi gépe inspirálta az AeroMobil projekt elindítására. Két évvel egy sikeres repülés után 2013-ban azonban lezuhant az akkori prototípus, és bár sértetlenül megúszta, 2016-ban befejezte a munkát rajta, és elkezdett dolgozni az új AirCaron.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »